100 днів Ради: серед лідерів з виконання обіцянок мажоритарники Копитін і Дирдін

Читать на русском

100 днів роботи Верховної ради IX скликання припали на 6 грудня 2019 року і вже можна говорити про перші проміжні підсумки виконання обіцянок нардепами. «Слово і Діло» вже проаналізувало, як парламентські фракції реалізують свої програми, а сьогодні пропонуємо подивитись на персональні досягнення нардепів щодо виконання обіцяного.

Не дивно, що лідерами виконання обіцянок за 100 днів роботи Ради стали представники монобільшості. Перше місце – за мажоритарником з Миколаївської області Ігорем Копитіним, який вже встиг реалізувати 21% обіцянок. Всі вони записані у програмі нардепа. Такої результативності парламентарю вдалося досягти завдяки голосуванню у Раді.

Копитін обіцяв добитися скасування недоторканності нардепів та спрощення процедури імпічменту президента і дотримав слова, проголосувавши за відповідні законодавчі ініціативи. Також нардеп, як і обіцяв, підтримав проєкти закону щодо захисту з боку держави для викривачів корупції, а також щодо впровадження обов'язкової конфіскації майна корупціонерів.

Друге місце за рівнем виконання обіцянок посів «слуга народу» Максим Дирдін, який впорався із 20% своїх обіцянок. Усі вони – в його передвиборчій програмі. Дирдін підтримав запровадження незалежного аудиту якості автомобільних доріг та законопроект щодо притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення.

«Слуга народу» Олена Лис виконала 19% обіцянок. Як і її колеги з фракції, Лис також голосувала за вже згадані законопроекти, а також підтримала ініціативу про реформу прокуратури і в такий спосіб реалізувала обіцянку про очищення та перезавантаження прокуратури.

Серед позафракційних нардепів найвідповідальнішим став мажоритарник від Київської області Микола Бабенко, який реалізував 10% обіцяного. Щоправда, нардеп дав тільки 10 обіцянок, з яких виконав тільки одну. Він запевнив, що подасть до Ради законопроект про виключення Тарасівського родовища циркон рутил-ільменітових та титанових руд із державного плану розробки корисних копалин. Бабенко зареєстрував законопроект 19 вересня 2019 року.

При цьому ще один позафракційний нардеп – спікер Верховної ради Дмитро Разумков, який вийшов з фракції «Слуга народу», коли очолив парламент, дав 105 обіцянок. Він вже встиг виконати 10, що загалом становить 9% від обіцяного.

Цікавою є перша виконана обіцянка Разумкова, коли він, ще не будучи нардепом, на з’їзді партії пообіцяв виключати з партійних списків кандидатів з негативною репутацією.

«Якщо хтось дійсно буде не достойний представляти українське суспільство у Верховній раді під прапорами партії «Слуга народу», ми його приберемо (зі списків партії – ред.)», – заявив Разумков.

На черговому з'їзді партії 6 липня 2019 року, за результатами постпраймеріз, було виключено 5 кандидатів. Серед них: Роман Боярчук (№71), Віталій Вітікач (№177), Ольга Кавун (№78), Михайло Соколов (№99), Анастасія Рагімова (№170). Також два кандидати звернулись до голови партії із заявою про виключення зі списку за власним бажанням.

У фракції «Голос» найбільше обіцянок виконала Галина Васильченко (11%), але у перерахунку на обіцянки виходить, що загалом вона дала 9 обіцянок, з яких одну реалізувала. Суть обіцянки в тому, що нардеп відмовилася підтримувати законопроекти про застосування реєстраторів розрахункових операцій і щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг) у другому читанні через те, що не були враховані правки «Голосу».

У лідера партії Святослава Вакарчука тільки 3% виконаних обіцянок, а в голови фракції Сергія Рахманіна – 2%.

Науспішніші за виконанням обіцянок у депутатській групі «За майбутнє» – Петро Юрчишин (5%), Степан Івахів (4%) та Юрій Шаповалов (4%).

По 4% обіцянок виконали представники «Європейської солідарністі» Олексій Гончаренко та Микола Княжицький.

У фракції «Батьківщина» найвідповідальнішим став Олег Мейдич (4%), а в «Опозиційній платформі – За Життя» – Валерій Гнатенко (3%).

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, хто з нардепів наобіцяв найбільше за всіх протягом 100 днів роботи Ради.

Також ми писали, чиї поправки більше враховують при ухваленні законопроектів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: