• вівторок

    24 вересня, 2024

  • 16.4°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 24 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.4° Мінлива хмарність

В Україні за несплату податку на житло почали нараховувати штрафи

Власники будинків та квартир в Україні повинні були до 31 серпня цього року сплатити податок на нерухомість. Квитанції, у яких вказано розмір податку на житло, українці мали отримати до 1 липня цього року.

Про це повідомили thepage.ua.

Податок на нерухомість в Україні зобовʼязані сплачувати ті власники житла, які мають у власності квартири понад 60 квадратних метрів чи приватний будинок площею понад 120 квадратних метрів. Якщо є і квартира, і приватний будинок, то податок потрібно заплатити на нерухомість понад 180 квадратних метрів.

Власників житла з площею меншого розміру від цього податку звільнено. Також податок на житло не нараховувався в цьому році тим, чиє житло було зруйноване або виявилося непридатним для проживання внаслідок воєнних дій чи перебуває зараз на території активних воєнних дій чи тимчасово окупованої території.

Сплатити податок було необхідно у строк 60 днів — до 31 серпня.

Власники житла, які не сплатили податок на нерухомість до вказаного строку, змушені будуть сплатити штраф. При затримці сплати податку до 30 календарних днів розмір штрафу становитиме 5% від суми боргу. При затримці понад 30 календарних — 10% від суми податку.

Варто зазначити, що відсутність квитанції не звільняє від сплати податку і його можуть нарахувати у період до 1095 днів. Отже, наступного року доведеться заплатити суму в рази більше.

Якщо житло було куплено у 2023 році, то платити податок потрібно буде лише  у наступному році.

Суму податку привʼязано до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року. І вона має перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Читайте також: