• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15° Ясне небо

Ексдиректора київської ритуальної служби підозрюють у розкраданні бюджету на ₴32 млн

Ексдиректору київського Спеціалізованого комбінату підприємств комунально-побутового обслуговування Олександру Голубу повідомили про підозру у розкраданні 32 мільйонів гривень.

Київська міська прокуратура повідомила про підозру колишньому директору Спеціалізованого комбінату підприємств комунально-побутового обслуговування у неодноразовому заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану, а також його спільниці — колишній працівниці цього ж підприємства, в тому числі в «відмиванні» майна.

Згідно з матеріалами слідства, директор протягом 2020-2023 років організував схему розкрадання бюджетних коштів, до якої залучив експрацівницю вказаного підприємства та інших невстановлених наразі осіб.  

Посадовець надавав вказівки підлеглим вносити до табелів обліку робочого часу неправдиві дані щодо присутності на робочому місці осіб, які формально обіймати посади прибиральників. Вказані особи не виконували свої обов’язки та ніколи не перебували на робочому місці.

Наразі слідство встановило 23 особи, на банківські рахунки яких незаконно нараховували бюджетні кошти, у тому числі під час їх перебування за кордоном. Банківські картки цих фіктивних працівників перебували у розпорядженні директора КП і його спільників.

Упродовж майже чотирьох років учасники схеми знімали з карток гроші через банкомати і присвоювали. За даними прокуратури, ці дії завдали громаді Києва збитків на майже 32 мільйони гривень. 

Повідомляється, що 25 жовтня директора ритуальної служби звільнили з посади. Він визнав вину в інкримінованих йому злочинах та зараз дає викривальні свідчення щодо інших співучасників. Також він відшкодував майже 16 мільйонів гривень завданої шкоди.  

Зазначається, що спільниця ексдиректора, розуміючи настання для неї подальших юридичних наслідків, після проведення обшуків подарувала своїй дочці дві квартири в Києві та приватний будинок із земельною ділянкою в області.

За даними слідства, одну з цих квартир, вартістю близько 4 мільйони гривень, підозрювана незаконно придбала у лютому 2023 року за кошти, отримані злочинним шляхом.  

Суд арештував її майно з метою забезпечення відшкодування завданої шкоди.

Обом підозрюваним обрали запобіжні заходи: ексдиректору КП — особисте зобов’язання, його спільниці — тримання під вартою з заставою у 800 тисяч гривень. Ці гроші підозрювана внесла.

Прокурор не погоджувався з таким розміром застави для підозрюваної і подав апеляційну скаргу. Суд апеляційної інстанції збільшив розмір застави до 3,2 мільйона гривень, у зв’язку з чим жінку знову взяли під варту в залі суду.

Нагадаємо, у Вознесенську Миколаївської області депутати на сесії не підтримали звільнення секретаря міськради Вікторії Бальцер, яка підозрюється у розкраданні коштів при закупівлі товарів для військових. Тепер її відсторонено від посади за рішенням суду.

Читайте також: