Пів року війни: День Незалежності України, РФ нанесла ракетний удар по залізничній станції

Фото: Євген Завгородній

24 серпня, у День Незалежності, триває 182-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони, повідомляє Генштаб.

Задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Степова Долина, Нова Зоря, Таврійське, Засілля, Новомиколаївка, Широке, Кобзарці, Партизанське, Лозове, Біла Криниця, Добрянка, Осокорівка, Потьомкине та Трудолюбівка. Завдав авіаційних ударів біля Потьомкиного та Лозового. Вів повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Сухий Ставок та Велике Артакове.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:30 Станом на 23:20 відомо уже про 22 загиблих внаслідок ракетного удару Російської Федерації по залізничній станції Чаплине в Дніпропетровській області.

Про це у своєму відеозверненні повідомив президент України Володимир Зеленський.

— Чаплине – наш біль сьогодні. Станом на цю хвилину – 22 загиблих, з них п'ятеро згоріли в машині, загинув підліток, йому було 11 років, російська ракета зруйнувала його будинок. Пошуково-рятувальні роботи на залізничній станції тривають. Обов'язково змусимо окупантів відповісти за все, що вони наробили. І обов'язково викинемо загарбників із нашої землі. Вічна пам'ять усім, чиє життя забрали ці окупанти, ці вороги! Вічна слава всім нашим воїнам, нашому народу!, - сказав Володимир Зеленський.

22:50 Президент України Володимир Зеленський вручив відзнаку «Хрест бойових заслуг» командиру авіаційної ескадрильї 299-ї миколаївської бригади тактичної авіації, підполковнику Ростиславу Лазаренко.

Про це повідомили в Офісі Президента України.

Вказується, що з початку збройної агресії Ростислав Лазаренко здійснив 88 бойових вильотів, зокрема 58 бойових вильотів – з 18 травня до 1 липня 2022 року. Брав участь у знищенні скупчення броньованої техніки та живої сили противника. 

Вильоти виконував у складних умовах протидії з боку протиповітряних засобів та винищувачів противника.

Хрест бойових заслуг  — державна нагорода України — відзнака Президента України, що встановлена для відзначення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, за видатну особисту хоробрість та відвагу або видатний геройський вчинок під час виконання бойового завдання в умовах небезпеки для життя та безпосереднього зіткнення із супротивником; видатні успіхи в управлінні військами (силами) під час ведення воєнних (бойових) дій. Відзнака Президента України «Хрест бойових заслуг» заснована Указом Президента України Володимира Зеленського 5 травня 2022 року.

21:50 Пентагон перерахував позиції, на які може розраховувати Україна в 3-мільярдному пакеті військової допомоги до Дня Незалежности. Перш за все, підрозділи Протиповітряної оборони ЗСУ отримають ЗРК НАТОвського зразку NASAMS.

Докладний список опублікований на сайті Міністерства оборони США.

Пакет включатиме:

  • шість систем ППО NASAMS із додатковими боєприпасами;
  • До 245 000 снарядів для 155-мм артилерії;
  • до 65 000 пострілів 122 мм мінометних боєприпасів;
  • до 24 протиартилерійських радарів;
  • розвідувальні БПЛА Puma та допоміжне обладнання для БПЛА Scan Eagle;
  • безпілотні авіаційні системи VAMPIRE;
  • ракетні системи з лазерним наведенням;
  • фінансування навчання, технічного обслуговування та підтримки.

— Разом із нашими союзниками та партнерами наші об’єднані зусилля допоможуть Україні й надалі досягати успіху сьогодні та зміцнювати міцність своїх сил, щоб забезпечити подальшу свободу та незалежність українського народу на довгі роки, — наголосили у Вашингтоні.

21:30 Італійський католицький «караван миру» з ініціативи «Зупиніть війну зараз» 31 серпня має привезти до Миколаєва гуманітарну допомогу.

Про це пише сайт Avvenire.

Благодійна асоціація планує зустрітися з місцевими волонтерами і цивільними. Якщо ситуація дозволить, частина каравану також планує провести ніч в бомбосховищі разом із мешканцями, які щовечора ховаються там.

У цій поїздці Миколаєв також планує відвідати італійський єпископ, монсеньйор Джованні Річчіуті.

21:10 У регіоні Швеції Вестерноррланд поруч з національними прапорами сьогодні коливаються кольори Україні. Цей знак солідарності провели до Дня Незалежності.

Про нього пише SVT.

Шведи вивісили прапор на підтримки України, щоб довести свою прихільність підтримці Києва через шість місяців після початку російського вторгнення.

— Ми хочемо приділити увагу власному національному дню та дню незалежності України, — пояснила представниця влади у Вестерноррланді Оса Белландер.

20:50 Росіяни намагаються наступати в Миколаївській області, як на село Благодатне, щоб вирішити завдання для власної пропагандистської машини.

Таке пояснення активізації ворога надав бригадний генерал запасу чеської армії Франтішек Мічанек у коментарі порталу Novinky.

Офіцер каже, що Росія переслідує агітаційну мету, щоб довести, що вона продовжує просуватися в Україні через півроку після початку вторгнення. Для демонстрації показних успіхів генерали ВС РФ обрали миколаївський напрямок.

— Такий територіальний приріст їм потрібен. Вони оголосять це стратегічним успіхом своїх «спецоперацій» в Україні. Те, що вони мають сьогодні, не є стратегічним успіхом, тому що їм не вдалося усунути уряд Володимира Зеленського та встановити проросійський маріонетковий режим. Все, що наразі отримала Росія, це фактично вся Луганська область. Зараз вони хочуть Донецьку область, але просуваються в ній відносно повільно, — нагадав військовий з країни-члена НАТО.

Він додав, що, у свою чергу, український контрнаступ на Херсонщині просувається дуже повільно через проблеми з матеріально-технічним оснащенням.

— Навіть якщо росіяни виведуть архаїчні танки, у них все одно більше, ніж в українців. Оскільки українці оголосили наступ, росіяни перекинули до Херсона кілька десятків тисяч солдатів. Таким чином Україна втратила момент стратегічної несподіванки. Для того, щоб наступ був успішним, він мав бути оснащений великою кількістю танків, артилерії, протитанкових засобів, літаків, гелікоптерів, — підсумував Франтішек Мічанек.

20:30 Спротив миколаївців довів помилковість розрахунків Москви на прихильність громадян України, які колись спілкувалися російською мовою.

Про це заявив генеральний консул України в Мюнхені Юрій Ярмілко.

На День Незалежності дипломат підкреслив, що «ми переможемо у цій війні», а Росія вже зазнала ідеологічної та політичної поразок.

— Помилкою Росії було вважати, що російськомовні українці будуть зустрічати окупаційну армію букетами квітів. Весь світ бачить, як Миколаїв, Дніпро чи Запоріжжя воюють проти росіян. Це міста, де частина мешканців говорила російською. Однак це не означає, що вони підтримують Росію. Вони патріоти України, — наголосив представник України.

20:10 Збитки природі України від збройної агресії Росії за півроку досягли 395 мільярдів гривень.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів у Telegram.

Відповідно до підготовленої міністерством інфографіки, за шість місяців війни зафіксовано більше 2 тисяч фактів фактів збитків навколишньому середовищу. Нараховані збитки вже досягли 395 мільярдів гривень.

Зокрема, збитки внаслідок забруднення повітря становили 176 мільярдів гривень, водним ресурсам – 106,3 мільярди гривень, ґрунтам – 8,8 мільярдів гривень.

— З початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну ми фіксуємо всі злочини окупанта проти навколишнього середовища, щоб надалі змусити його сповна сплатити заподіяне українському народу, – наголосили в повідомленні.

19:45 У першій половині року видобуток природного газу в Ізраїлі зріс на 22%. Тепер уряд планує збільшити експорт газу до Європи.

Про це пише Bloomberg.

За даними Міністерства енергетики, видобуток зріс до 10,85 мільярда кубометрів за пів року, а експорт до сусідніх з Ізраїлем країн — на 35%, до 4,59 мільярда кубометрів. Таке збільшення повʼязане із видобутком на родовищах Тамар і Левіафан у східному Середземноморʼї.

Роялті від газу, корисних копалин і зборів зросли приблизно на 50% і досягли 829 мільйонів шекелів ($253 мільйони) — майже всі ці кошти отримали за рахунок газу.

19:30 «Укрзалізниця» планує до кінця 2022 року збудувати та відремонтувати рекордну кількість колій — 149,3 км.

Про це повідомила пресслужба перевізника.

Крім того, обіцяють електрифікувати 56,8 км колій.

Основні роботи зосередили на модернізації інфраструктури в напрямку переходів з країнами Європейського Союзу.

Також в УЗ кажуть, що продовжують оновлювати пасажирські поїзди. Так, цього тижня на маршрут повернувся другий двоповерховий поїзд Skoda.

— Працюємо за умовами воєнного стану. Якщо раніше були потрібні місяці або й роки на будівництво мосту, то тепер для цього потрібно менш як місяць. Для відновлення інфраструктури раніше потрібні були дні, а тепер — години, — йдеться в заяві.

19:10 На порталі «Дія» 24 серпня запустили функцію автоматичної реєстрації товариства з обмеженою відповідальностю. Відтепер бізнес можна відкрити буквально за дві секунди.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Ще у жовтні 2020 року Мінцифри запустило послугу реєстрації ТОВ із держреєстратором. Нею встигли скористатися близько 13 тисяч українців. Зараз з процесу прибрали держреєстратора, щоб зекономити час.

Тепер підприємцям не потрібно чекати на рішення чиновника чи відповідь держреєстратора. Скористатися послугою можна де завгодно за допомогою застосунку «Дія».

18:50 В Європейському Союзі вважають, що Україна швидко просувається в реформі судової системи та боротьбі з корупцією.

Про це сказав в інтерв'ю «Європейській правді» посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

— У сфері боротьби з корупцією та втіленні судової реформи українська влада просувається якнайшвидше. Ви нарешті призначили голову антикорупційної прокуратури. Ця рекомендація виконана, — сказав Матті Маасікас.

Посол відзначив, що процес відбору нового глави НАБУ також готовий до запуску і є позитивний розвиток у пошуку нового очільника агенції з повернення активів.

— До Вищої ради правосуддя призначені Маселко та Мороз – високошановні юристи, яких поважає дуже активна і прискіплива українська антикорупційна спільнота. Це дуже позитивна подія. Ви знаєте, що корупційний імідж був однією з проблем, з якими Україна мала боротися. І я дуже радий, що у цій сфері прогрес є швидким, — сказав Матті Маасікас.

18:28 Хакери привітали з Днем незалежності України мешканців Криму, Донецька та деяких міст РФ. 

Камери зі вбудованими динаміками заспівали на честь свята.

17:46 Сергій Притула показав «Народні Байрактари», на які його фонд збирав гроші, а також повідомив, що вони скоро надійдуть в Україну.

— Наші турецькі друзі зробили нам приємний подарунок до Дня Незалежності і «зашили» байрактари у вишиванку!, – додав він.

16:50 Норвегія та Велика Британія спільно закуплять для України норвезькі мікродрони Black Hornet загальною вартістю до 9 мільйонів доларів.

Про це повідомило Міністерство оборони Норвегії.

— Розроблений у Норвегії безпілотник є лідером світового ринку. Він використовується в низці союзних країн, включно зі США та Великою Британією, — йдеться в заяві.

16:41 СБУ у ході контрдиверсійної спецоперації у прифронтових районах Миколаївщини затримало агента головного управління генштабу ЗС РФ. Ним виявився  мешканець Миколаївщини, який збирав розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння Сил оборони України на південному напрямку. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

За даними контррозвідки СБУ, основним завданням зрадника було встановлення і передача окупантам координат бойових позицій реактивних артилерійських систем «HIMARS».

16:26 Українська влада готувалася до повномасштабної війни ще з грудня 2019 року. Якби це було не так, то російські танки були б уже в Варшаві.

Про це секретар РНБО Олексій Данілов заявив в інтерв'ю польській газеті Wyborcza.

— Для нас це (повномасштабне вторгнення - ред.) не було несподіванкою. Ми знали, що рано чи пізно це станеться. Ми просто не очікували, що росіяни атакуватимуть одночасно з усіх сторін. Атака Білорусі була для нас великим викликом, хоча ми теж готувалися до такого сценарію, — сказав Олексій Данілов.

Секретар РНБО зазначив, Росія сподівалася на втечу Володимира Зеленського з Києва, але цього не сталося.

16:15 Голова парламентської фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія виступив проти можливого призначення колишнього віце-мера Миколаєва Олександра Омельчука на посаду очільника Миколаївської районної державної адміністрації. Про це йдеться в його дописі в Телеграм.

Давид Арахамія зазначив що вже звернувся до голови Кабміну та в Офіс Президента, очільника Миколаївської ОВА, аби виправити цю «кадрову помилку».

— У День нашої Незалежності хотілося би говорити про зовсім інше, але дізнався зі ЗМІ, що на посаду голови Миколаївської РВА намагається прорватися кандидат, який має багату «ватну» біографію.  Знаю, що ця інформація обурила багатьох людей. Тому я вже звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, заступника керівника Офісу Президента України Кирила Тимошенка й голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма щодо виправлення цієї кадрової помилки. Усе буде добре. Ще раз вітаю всіх зі святом. А «перспективні кандидати» хай не сподіваються, що зможуть перевзутися і хтось пробачить їм те, що було до війни, — написав Давид Арахамія.

15:55 Попри те, що Білорусь уже тим чи іншим чином бере участь у війні проти України, наразі загрози наземної операції з боку білоруської держави немає.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів в інтерв’ю опозиційному білоруському виданню «Nexta».

За словами представника воєнної розвідки України, влада України відпрацьовує різні сценарії, включаючи вторгнення з боку Білорусі.

15:40 Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що за шість місяців війни проти України Росія втратила понад 80 тисяч своїх військових. Це кількість загиблих, поранених і дезертирів.

За словами британського міністра, сьогодні, що Росія перебуває у «дуже крихкому» становищі, повідомляє The Guardian.

Він зазначив, що просування армії РФ «можна вимірювати у метрах за тиждень, а не у милях».

— Ми значною мірою розуміємо, ми приймаємо своєрідне спостереження за російськими втратами — якщо ви об'єднаєте смерті, поранення, дезертирство — понад 80 тисяч військовослужбовців…порівняно з 15 тисячами, які вони втратили за десятиліття в Афганістані, — сказав Бен Уоллес.

15:28 Лідер білоруського режиму Олександр Лукашенко привітав українців із Днем Незалежності.

У своєму зверненні він цинічно побажав нашій країні мирного неба.

— Переконаний, що сьогоднішні протиріччя не матимуть змоги зруйнувати багатовіковий фундамент щирих добросусідських відносин між народами двох країн. Білорусь і надалі продовжуватиме виступати за збереження згоди, розвиток дружніх взаємоповажних контактів на всіх рівнях, заявив самопроголошений президент.

15:05 Європейський суд з прав людини дав Росії термінові вказівки негайно забезпечити права українських військовополонених, включаючи медичну допомогу.

Про це Міністерство юстиції повідомило 24 серпня.

Суд у справі «Олійниченко проти Росії та України» надав РФ термінові вказівки щодо негайного забезпечення закріплених Женевською конвенцією прав, зокрема на медичну допомогу. Ці права охоплюють будь-які запити від імені українських військовополонених, у яких надано достатньо доказів щодо серйозного і неминучого ризику завдання непоправної шкоди їхній фізичній цілісності та праву на життя.

14:51 За два дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, 26 лютого, Міністр оборони України Олексій Резніков отримав ультиматум від російського колеги Сергія Шойгу з вимогою капітулювати.

Ультиматум передав Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін, повідомляє The Washington Post.

22 лютого Олексій Резніков розмовляв по телефону з Віктором Хреніним, який пообіцяв, що російські війська не будуть вторгатися в Україну з території Білорусі.

— Дав слово офіцера, він виявився брехуном, — сказав Олексій Резніков.

14:40 У перехопленій воєнною розвідкою розмові окупант розповідає про знищення командного пункту ворога на Херсонщині. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

Двоє російських окупантів обговорюють тему Антонівського мосту в Херсонській області України та його стан після завдання ударів з боку ЗСУ.

Один з окупантів озвучує інформацію про втрати з їхнього боку після обстрілів, він повідомляє, що українською ракетою було знищене управління 56 бригади.

14:24 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім разом із своїм заступником Миколою Маріновим відвідали українських захисників на передовій. Вони привітали їх з Днем Незалежності і вручили їм державні нагороди.

Про це йдеться у відеозверненні, яке опублікував Віталій Кім.

— Ми живемо в такі часи, коли Незалежність - це не просто слово, це - те, заради чого ми живемо та вмираємо. Цього року ми не святкуємо, цього року - ми боремось, — сказав у своєму зверненні Віталій Кім.

14:15 У Херсоні зник бізнесмен Ігор Мунтян. Як повідомляє його дружина Стела Мунтян, чоловіка могли затримати співробітники Суворівського МВС.

Про це повідомив Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ).

— У п'ятницю, 19 серпня, в окупованому Херсоні зник бізнесмен Мунтян Ігор Михайлович, — йдеться у повідомленні.

13:54 Депутат Держдуми РФ Леонід Слуцький під час своєї промови на похороні доньки ідеолога «русского мира» Дугіна майже дослівно виголосив гасло німецьких нацистів.

Він промовив фразу «Одна страна, один президент, одна победа», яка надзвичайно подібна до нацистського «Ein Volk, ein Reich, ein Führer» («Один народ, одна країна, один вождь», – нім.). 

Гасло відображало поставлене нацистами завдання згуртування німців у єдине «народну спільність». Під цим агітаційним гаслом 10 квітня 1938 року проводився референдум в Австрії з аншлюсу з Німеччиною, також він регулярно з’являвся на плакатах з портретом Гітлера.

13:19 Попри жорстокі обстріли, сьогодні зранку в Авдіївці у небо був запущений український прапор, прикріплений до повітряних кульок. 

Під звуки виголошення традиційного гасла українського опору окупантам синьо-жовтий стяг полетів угору.

12:38 СБУ завадила ФСБ з «журналістами» Стремоусова організувати в Україні постановочні «акції протесту» до Дня Незалежності.

Служба безпеки України запобігла планам ФСБ використати (https://t.me/SBUkr/4907) родичів українських військових для загострення суспільно-політичної ситуації у Київській, Житомирській і Полтавській областях напередодні Дня Незалежності України.

За задумом ворожих спецслужб, «мітингувальники» мали активно критикувати та засуджувати військове командування України, а організатори планували відзняти це на відео.

Вони прагнули створити «потрібний контент» для російських пропагандистів, а ті у свою чергу – максимально поширити його через інтернет і підконтрольні їм ЗМІ.

Організаторами псевдоакцій мали стати колишні учасники ГО «Журналісти Стремоусова».

12:05 Так званий голова тимчасової адміністрації Херсонської області Володимира Сальдо вже 17 днів перебуває у важкому стані в токсикореанімації інституту імені Скліфосовського. За інформацією «Бази», про лікування Сальдо знає лише вузьке коло лікарів.

Повідомляється, що його отруєння ускладнилося тромбоемболією легеневої артерії (закупоркою артерій тромбами). Лікарі не приходять до нього під час загального обходу — щоденного огляду Сальдо проводить директор інституту.

Як зазначає головний редактор херсонського видання «Мост» Сергей Нікітенко, самі окупанти вже повідомили, що стан Володимира Сальдо погіршився.

— Росіяни через свою  ФСБшну базу повідомили, що Сальдо ще живий, але йому стало гірше. До цього вони розповідали, що він йде на поправку. Зараз Сальдо стає гірше. Скоріш за все нас готують, що Сальдо буде новим Жириновським. Я думаю, що його тривала хвороба — це спроба відволікти від того, що відбувається в Херсоні , — зазначив він.

11:56 У Донецьку палає ТЦ «Галактика». Причини поки невідомі.

11:24 Російські окупанти, ймовірно, інсценували обстріл «адміністрації» ватажка «ДНР» Дениса Пушиліна  в Донецьку, щоб виправдати удари по українських урядових будівлях 24 серпня, в День Незалежності, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). За їхніми даними, в момент обстрілу Пушилін був відсутній.

— Російські ЗМІ представили атаку як прямий український удар по урядовій будівлі «ДНР», потенційно з метою створення інформаційних умов для відповідних ударів по українських урядових будівлях в День Незалежності, — йдеться в повідомленні.

10:30 Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич звернувся до містян у День Незалежності України.

— Вогонь запеклих не пече. Так геній українського народу Тарас Шевченко писав про козаків. Славетних воїнів українського народу, які понад усе цінували свободу. Сьогодні так говоримо і про наших захисників — мужніх і відданих своїй країні синів і дочок. У 31-й рік Незалежності України ми, як ніколи, стали єдиною нацією, нацією сили, свободи і справедливості, нацією, якій випала доля захищати увесь світ від абсолютного зла. І це почалось не 24 лютого чи 2014 року, ця боротьба триває протягом усієї нашої історії. Дорогі миколаївці! Російські окупанти не полишають надії знищити наше місто та наш незламний дух. Вони щодня руйнують наші школи, лікарні та оселі. Але будьте певні: ми обов’язково вистоїмо та відбудуємо, бо вогонь запеклих не пече. Вистоїть і Україна, а наші славні воїни повернуть український стяг у кожний куточок, який сьогодні перебуває під окупацією російських терористів, — сказав Олександр Сєнкевич.

10:02 Верховний головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив відео з українськими захисниками до Дня Незалежності, відзначивши, що вони знають її смак — смак землі, крові, смерті і сліз.

— Як можна відчути незалежність? Ті, хто за неї воюють, знають її смак. Це смак землі, що в’їдається в шкіру. Смак крові і смерті, якою пронизане повітря. Солоний смак сліз. Незалежність – це відповідальність, що лежить на твоїх плечах. Ти ведеш у бій і знаєш, що з нього повернуться не всі. І живі, і полеглі залишаються з тобою назавжди. На совісті. І в пам’яті, — сказав він.

Головнокомандувач підкреслив, що незалежність має голос – це голос предків і голос дітей.

— Незалежність можлива тільки тоді, коли є люди, готові за неї боротися. Дякую вам, захисники і захисниці України! Маю за честь служити разом з вами. Вічна памʼять полеглим героям! Вічна слава живим! Слава Україні!, — сказав він.

9:40 Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців у день 31-ї річниці Незалежності.

— Півроку тому Росія оголосила нам війну. 24 лютого вся Україна почула вибухи й постріли. І 24 серпня не мала почути слів «з Днем Незалежності». 24 лютого нам казали: у вас немає шансів. 24 серпня ми кажемо: з Днем Незалежності, Україно! За ці шість місяців ми змінили історію, змінили світ і змінилися самі, — сказав Володимир Зеленський.

Він відзначив, що українці об’єдналися перед спільною загрозою і надихнули увесь світ.

— Ми почали поважати себе. Зрозуміли, що попри будь-яку допомогу й підтримку ніхто, крім нас, не вигризатиме нашу незалежність. І ми об’єдналися. Ми ще не мали «Хаймарсів», але мали людей, які готові зупиняти танки голими руками. Нам не були готові закрити небо, але ми мали людей, які були готові закрити собою рідну землю. Український народ і його мужність надихнули весь світ. Дали людству нову надію, що справедливість не покинула наш цинічний світ остаточно. І в ньому все ще перемагає не сила, а правда. Не гроші, а цінності. Не нафта, а люди, — додав президент.

На думку голови держави, незабаром в усіх світових підручниках з історії буде розділ «Часи, коли світ об’єднала Україна».

— Коли в демократії знову виросли зуби. Коли тиранія отримує відповідь тією мовою, яку розуміє. Хтось казав: Європа більше не гравець. Слабка, роз’єднана, пасивна, сонна. Україна збадьорила весь континент. Європа виходить на площі. Європа запроваджує жорсткі санкції. Європа одноголосно визнає: Україна – майбутній член Євросоюзу, — додав Володимир Зеленський.

Він зазначив, що 24 лютого в Україні відбувся «другий референдум» щодо незалежності держави, а український прапор буде на всіх тимчасово окупованих територіях.

— Нова нація, яка з’явилася на світ 24 лютого, о 4-й ранку. Не народилась, а відродилась. Нація, яка не плакала, не кричала, не злякалася. Не втекла. Не здалася. І не забула. Цей прапор буде всюди, де має бути по праву. І на Донбасі. І в Криму. Ворог думав, ми зустрінемо квітами й шампанським. Натомість отримав вінки та коктейлі Молотова. Чекав на овації, а чує «хлопки». Окупант вірив, що за кілька днів пройде парадом у центрі нашої столиці. Сьогодні на Хрещатику можна побачити цей «парад». Доказ, що ворожа техніка може з’явитися в центрі Києва тільки в такому вигляді. Спалена, зруйнована та знищена. Нам неважливо, яка у вас армія, нам важливо, яка в нас земля. Ми будемо битися за неї до кінця. Ми тримаємося шість місяців. Нам важко, але ми стиснули кулаки й вигризаємо свою долю. Кожен новий день – це нова причина не здаватися. Бо, пройшовши стільки всього, ми не маємо права не дійти до кінця. Що для нас кінець війни? Раніше ми говорили: мир. Зараз кажемо: перемога. Ми не шукатимемо з терористами порозуміння. Хоча розуміємо російську мову, яку ви прийшли захищати. І вбили тисячі людей, яких прийшли визволяти, — сказав президент.

09:38 Зранку російські війська обстріляли Миколаївську область. Постраждав Баштанський район, є  постраждалі. Про це повідомили у ДСНС України в Миколаївській області та Миколаївській ОВА.

Після обстрілів 24 серпня, через влучення боєприпасів та їх уламків внаслідок бойових дій виникли три пожежі житлових будинків на території Баштанського району. Дві з них в селі міського типу Березнегувате та одна в місті Новий Буг.

Новий Буг окупанти обстріляли сьогодні зранку орієнтовно о 04:30. Відомо, що внаслідок цього виникла пожежа покрівлі двоповерхового житлового будинку та ще декілька будинків зазнали пошкоджень. За попередньою інформацією, поранення отримало 9 людей, з них 2 дітей. Детальна інформація уточнюється. На місці працюють служби по ліквідації наслідків обстрілу.

08:39 Воїни та працівники штабу Оперативного командування «Південь» привітали українців з Днем Незалежності.

07:40 Протягом минулої доби авіація ЗСУ нанесла 3 гелікоптерних удари по скупченню живої сили, озброєння та техніки росіян в Нововознесенському, Архангельському і Правдиному, повідомили  в Оперативному командуванні «Південь».

Поряд із роботою ракетно-артилерійських підрозділів мають результат із скорочення ворожого війська на:

  • 13 окупантів
  • самохідну гаубицю «Мста-С»
  • 3 одиниці автомобільної техніки.

Вже традиційно знищено склад боєприпасів. Цього разу в Нововоскресенському. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

07:15 Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що Україна уже перетнула межу, коли можна було очікувати «найгірший сценарій» розвитку війни з Росією.

— Ми перебуваємо на стадії стабілізації на полі бою за допомогою невеликого переміщення підрозділів, і ми утворили там багато хороших засобів стримування, - сказав він.

Дивитись повну версію