Найвища відзнака: Миколаївський військовий льотчик отримав від Президента Зеленського «Хрест бойових заслуг»

Президент України Володимир Зеленський вручив відзнаку «Хрест бойових заслуг» командиру авіаційної ескадрильї 299-ї миколаївської бригади тактичної авіації, підполковнику Ростиславу Лазаренко.

Про це повідомили в Офісі Президента України.

Вказується, що з початку збройної агресії Ростислав Лазаренко здійснив 88 бойових вильотів, зокрема 58 бойових вильотів – з 18 травня до 1 липня 2022 року. Брав участь у знищенні скупчення броньованої техніки та живої сили противника. 

Вильоти виконував у складних умовах протидії з боку протиповітряних засобів та винищувачів противника.

— Наші люди пройшли багато випробувань, вистояли проти зла, і сьогодні ми можемо сказати впевнено, що незалежність України ми збережемо назавжди. Збережемо, бо в нас є такі воїни. Збережемо, бо в нас є такі громадяни. Збережемо, бо в нас є така єдність. Збережемо, бо в усіх нас є розуміння, за що й за кого ми воюємо, – сказав Володимир Зеленський під час церемонії вручення нагород.

Президент наголосив, що Україна не хоче забирати чуже й підкорювати інші народи.

— Ми воюємо за те, щоб українські діти на українській землі були вільними, мали право на своє щастя й можливість це право реалізувати, – сказав він.

На переконання Глави держави, коли в народу, у держави, у Збройних Сил, які захищають свою країну, є світла зрозуміла мета, перемога стає неминучою.

— Бо світло завжди долає темряву. Україна обов’язково переможе. І обов’язково настане день, коли ми привітаємо одне одного з нашою найважливішою метою, з цим результатом – з перемогою, яку ви здобуваєте своєю історичною боротьбою, – переконаний Володимир Зеленський.

Хрест бойових заслуг  — державна нагорода України — відзнака Президента України, що встановлена для відзначення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, за видатну особисту хоробрість та відвагу або видатний геройський вчинок під час виконання бойового завдання в умовах небезпеки для життя та безпосереднього зіткнення із супротивником; видатні успіхи в управлінні військами (силами) під час ведення воєнних (бойових) дій. Відзнака Президента України «Хрест бойових заслуг» заснована Указом Президента України Володимира Зеленського 5 травня 2022 року.

Дивитись повну версію