На заході України вирує негода. Річки виходять із берегів, проривають дамби та підтоплюють села. Що там відбувається — у фото та відео

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У західних областях України вже кілька днів вирує негода. Через великі дощі місцеві річки почали виходити із берегів, проривати дамби та підтоплювати населені пункти.

Найбільше від негоди страждають три області: Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська. Поліцейські та рятувальники активно працюють над ліквідацією наслідків та допомагають евакуйовуватися місцевим жителям.

Один із найбільш постраждалих регіонів — Верховинський район на Івано-Франківщині. Тут ДСНС навіть залучила спеціальний вертоліт, який підвозить продукти харчування до найгірше доступних місць, куди заблоковані дороги.

Поліція Івано-Франківської області

Окрім підтоплень, річки також розмивають ґрунти, чим провокують зсуви та сходження селевих потоків.

МВС

Поліція Івано-Франківської області

За даними місцевих ЗМІ, уже відомо про трьох жертв негоди. У селі Дземброня (Верховинський район) жінка 1948 року народження впала у бурхливий потік води. Також у селі Яблуниця (неподалік Яремче) у річку злетів автомобіль із двома людьми — вони загинули.

Поліція Івано-Франківської області

У Кабміні повідомили, що станом на полудень 23 червня у 38 населених пунктах Івано-Франківської області підтоплено 43 житлових будинки, 92 дворових господарства, 21 присадибна ділянка та понад 5 га сільгоспугідь.

Поліція Івано-Франківської області

Поліція Івано-Франківської області

У 4 населених пунктах Стрийського району Львівської області підтоплено понад 100 житлових будинків, 3 господарські будівлі, 19 підвальних приміщень та 18 дворових господарств. У Вижницькому районі Чернівецької області стався порив дамби № 5, внаслідок чого підтоплено 28 домогосподарств. Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук уже попередив про підвищення рівня води у річці Прут до критичного рівня та закликав людей «готуватися до евакуації».