У Кіма пообіцяли підвищити зарплату лікарів ЛШМД Миколаєва до ₴23 тисяч

Заробітні плати медичних працівників Лікарні швидкої медичної допомоги Миколаєва обіцяють підвищити до 15 тисяч 500 гривень медсестрам, та до 23 тисяч гривень лікарям. 

Про це сказав керівник управління охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації Максим Безносенко під час брифінгу 18 серпня, передають «НикВести»

Як відомо, наразі заробітна плата медсестер закладу складає 6 тисяч гривень, а хірургів — від 8 до 11 тисяч гривень, повідомив нам головний лікар Олександр Дем’янов.

— Я вважаю, що це недостойна заробітна плата ні для медсестри, на для хірурга. Я сам хірург і три дні тому працював в операційній. Я знаю, що це за праця і які навантаження є на лікарню швидкої медичної допомоги. Тому ми робимо усе можливе, щоб виправити цю ситуацію, — сказав Максим Безносенко.

Він додав, що обговорював питання підвищення зарплатні медпрацівникам з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшко та очільником Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, щоб «мінімальна зарплата була у лікаря від 23 тисяч гривень, а у медичної сестри — 15 тисяч 500 гривень». 

Нагадаємо, 31 березня 2023 року редакція «НикВести» з власних джерел отримала та опублікувала копію наказу головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Дем’янова про скорочення штату співробітників. За його словами, це рішення пов'язано недофінансуванням: цього року лікарня отримала від НСЗУ всього 91 мільйон гривень, в той час як минулого – 128 мільйонів гривень.

Реагуючи на цю публікацію, посадовці почали масово заявляти, що це рішення не вплине на працюючих лікарів, оскільки стосується лише вакансій. Водночас в управлінні охорони здоров'я запевнили, що скорочення не вплине на якість обслуговування, а воєнний губернатор пояснив це реформами в медицині. 

Однак «НикВести» провели власне розслідування та зʼясували, що такі запевняння виявились неправдою. Виявилося, що перед колективом лікарні постав вибір: скорочувати лікарів або зменшувати заробітну плату. Таким чином медперсонал лікарні, що цілодобово лікував важкопоранених людей у перші місяці війни, змушений був погодитися на скорочення зарплат на 25%. Таке скорочення створює низку проблем, зокрема у нейрохірургії залишилося працювати 6 нейрохірургів з 12. При цьому не все з них мають право самостійно оперувати.

Однак у квітні стало відомо, що в Миколаївській лікарні швидкої медичної допомоги скасували накази про перехід хірургів на 0,75 ставки.

View full version