Навчання заради виживання: у Миколаївському парку провели тренування з тактичної медицини для всіх бажаючих

У Миколаївському парку «Народний сад», 3 вересня, просто неба провели навчання з тактичної медицини для військових та цивільних.

Заняття провів інструктор з тактичної медицини, який мав бойовий досвід роботи під ворожим вогнем на сході країни Валентин Бєльков, предає кореспондент «НикВести».

Він пояснив, як правильно оцінити стан потерпілого та алгоритм дій надання допомоги у тактичних умовах за протоколами «MARCH». Також показав склад тактичної аптечки та пояснив умови її застосування.

— Ми можемо винести постраждалого із зони під вогнем, але треба розуміти, що таким чином, йому можна більше нашкодити чим допомогти. Якщо це спинальна травма, то постраждалий може назавжди залишитися інвалідом. Падіння з висоти, ДТП, міновибухова травма — в такому випадку переміщати постраждалого не можна, — пояснив Валентин Бєльков.

Також він показав як правильно відновлювати прохідність дихальних шляхів. Бажаючі змогли практично відпрацювати правила накладання турнікета та бандажу.

— Якщо евакуація відбувається понад дві години, накладений турнікет на місце де немає масивної кровотечі, може призвести до ампутації кінцівок, — пояснив інструктор.

Як відомо, алгоритми «MARCH» — це надання домедичної допомоги в бойових умовах, їм навчають військових у країнах НАТО.

Протоколи «MARCH» містять основні послідовні пункти надання допомоги, серед яких: зупинка масивної кровотечі, що загрожує життю та забезпечення прохідності дихальних шляхів.

Нагадаємо, українських військові будуть проходити навчання в Німеччині щодо захисту від ядерних, біологічних і хімічних бойових отруйних речовин.

View full version