Кінець нових епох, які так і не настали: яким був перший місяць Президента Зеленського

Рівно місяць тому весь світ спостерігав, як до Верховної Ради України йшов комік Володимир Зеленський, щоб стати президентом України Володимиром Зеленським. У своїй першій президентській промові Зеленський наголосив, що якщо раніше він змушував українців посміхнутись, то тепер зробить все, щоб українці не плакали. 

Про те, які вони 30 днів президентства Зеленського у матеріалі "Прямого".

Кінець епохи бідності

Однією з ключових обіцянок Зеленського під час кандидування в президенти було зниження комунальних тарифів та підвищення рівня життя українців.

Зазначимо, що під час президентських виборів  близько 40% опитаних заявили, що очікують від новобраного президента саме зниження тарифів на комунальні послуги.

Кандидат у президенти Зеленський обурювався у влогах, що українці мають платити за комуналку від 30 до 50% своїх доходів, тоді як європейці - від 13 до 20%.

Однак після обрання Зеленського президентом, в етері телеканалу ICTV, радник президента Дмитро Разумков зазначив, що зниження тарифів - "не зовсім прерогатива президента з економічної і державної точки зору".

А вже в червні представник президента в уряді Андрій Герус  в інтерв'ю BIHUS.info, заявив, що Володимир Зеленський не обіцяв зменшити тарифи, а лише жартував про це.

"Зеленський безпосередньо ніде не обіцяв зниження тарифів, хоча ми всі розуміємо, і він розуміє, що це є проблемою", - заявив Андрій Герус, додавши, що "Зеленський жартував про тарифи, що вони високі. Зеленський жартував про Роттердам+, що це несправедливо, що це корупційна формула".

Також Зеленський обіцяв скасувати  корупційну на його думку схему "Роттердам плюс", зокрема під час дебатів з Петро Порошенком, він риторично запитував: "Чому у платіжках мінус, а Роттердам плюс?"

Проте поки що до парламенту не надійшла законодавча ініціатива нового президента щодо зниження вартості електричної енергії, яку анонсували члени його команди.

Однак уже 10 червня президент вніс до Верховної Ради законопроект,  який передбачає відтермінування запуску ринку електроенергії на рік - до 1 липня 2020 року. Про неготовність ринку та інфраструктури і потребу відтермінувати зміни заявили українські учасники ринку - крім ДТЕК та Енергоатому, - а також міжнародні партнери України, які раніше підтримували цю реформу.

Ба більше  20 червня Зеленський розповів, що провів переговори з Ринатом Ахметовим і дійшов згоди щодо відміни від формули "Роттердам плюс".

Кадри вирішують все

Під час передвиборчої кампанії Володимир Зеленський постійно критикував попередніх президентів за те, що в народі називається "кумівство", тобто коли на ключові посади в державному управлінні призначаються бізнес-партнери та друзі.

"Заспокойтеся, не переймайтеся! Кумівства не буде!", - заявляв Зеленський журналістам, які так хотіли дізнатись, хто ж обіймає посади у різних державних відомствах.

Однак з першимх призначень президента Зеленського  стало зрозуміло, що тепер  щоб потрапити в сферу державного управління, треба до того мати досвід робити в "95-кварталі".

Друг дитинства і керівник ТОВ "Студія Квартал-95" Іван Баканов став першим заступником голови СБУ - начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Згодом Баканову також були присвоєно звання "лейтенант". У Адміністрації президента зауважили, що присвоїли звання Баканову, який жодного дня не служив ні в ЗСУ, ні в інших військових формуваннях створених згідно з законодавством, щоб він мав можливість отримати доступ до державної таємниці. Однак згідно з законом, для того, щоб отримати доступ до державної таємниці не обов'язково мати військове звання взагалі. У цьому контексті, варто згадати історію з одіозним політиком Дмитром Табачником, який у свій час очолював Адміністрацію президента Кучми, та сам собі присвоїв погони полковника. Тоді Табачника "розжалували" до старшого лейтенанта, а з посади голови АП він змушений був піти.

Також посади в Адміністрації президента отримали й інші "кварталівці" - діловий партнер Зеленського Сергій Шефір отримав крісло першого помічника президента. Заступниками глави президентської адміністрації стали "кварталівці" Сергій Трофимов і Юрій Костюк.

Варто зауважити, що ще до проголошення намір балотуватись, в інтерв'ю Дмитру Гордону, Володимир Зеленський хвалився, що має потужну команду в "95 кварталі" і вона б справилась з завданнями державного управління.

Не менш одіозним було й призначення голови Адміністрації президента. Головним в "президентських справах" став юрист Ігоря Коломойського Андрій Богдан. Окрім того, що таке призначення лише закріпило чутки про залежність новообраного президента перед олігархом Ігорем Коломойським, а й порушує чинне законодавство. Річ у тому, що Андрій Богдан за свій нелегкий трудовий шлях встиг попрацювати в уряді прем'єра-втікача Миколи Азарова, а тому підпадає під закон про люстрацію. Однак всі ці заяви, не зупинили Зеленського.

Апогеєм призначень без кумівства стало призначення голови Служби зовнішньої розвідки — Владислава Бухарєва. Владислав Бухарєв — очільник податкової міліції часів Ющенка, нагороджений медаллю ФСБ Росії, а також депутат від партії "Батьківщина", а ще близький знайомий Зеленського. За непідтвердженою інформацією, дружина Бухарєва також працює у "95 кварталі".

Прізвище міністра закордонних справ Вадима Пристайка президент назвав за кілька тижнів після вступу на посаду, а хто буде міністром оборони - досі не відомо. Парламент відмовлявся від голосування за відставку міністрів закордонних справ і оборони Павла Клімкіна та Степана Полторака, вимагаючи назвати кандидатури їхніх наступників.

Президент-законотворець

Президент Зеленський в  інтерв'ю радіо "Свобода"  заявив, що його команда подала до парламенту десять законопроектів. Але жоден із них не був ухвалений. Парламент не став союзником президента, а після того, як Володимир Зеленський оголосив про розпуск Ради, й поготів. Це розуміє і сам гарант конституції.

"Я впевнений, там є люди, там є фахівці. Але це бунт більшості в парламенті, які не хочуть працювати, які уже займаються політичною рекламою. І їм все одно - будуть це чергові чи позачергові вибори, 31 жовтня чи 21 липня. Вони всі займаються політичною рекламою", - наголошував Зеленський.

У кандидатській програмі Володимир Зеленський запевняв, що першим проектом закону стане документ "Про народовладдя". Але поки такого закону не подали.

Іншими першочерговими він вважав закони про зняття недоторканності з президента, народних депутатів і суддів, про імпічмент президента, про відкликання народного депутата України.

Під час інавгурації пан Зеленський назвав і деякі інші, закликавши парламент їх ухвалити: про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, "багатостраждальний виборчий кодекс" із відкритими партійними списками.

Однак до парламенту Зеленський вніс проект не з відкритими списками, а із суто пропорційною системою і зниженням прохідного бар'єра. Представники президента пояснювали невнесення проекту тим, що не бачать бажання депутатів ухвалювати новий закон. А суто пропорційний закон - це, мовляв, компроміс. Однак критики президента були впевнені у тому, що такий закон, перш за все, вигідний президентській партії "Слуга народу". Він дає можливість, зважаючи на високі партійні рейтинги, отримати більшість мандатів у парламенті. У той час, як пропорційно-мажоритарні вибори чи відкриті партійні списки таку перспективу не гарантують.

Війна на Донбасі та окуповані території

Одним зі своїх першочергових завдань на посаді президента Зеленський ставив "припинити стріляти", тобто припинити ведення бойових дій на Донбасі.  Для цього глава держави зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлерін Німеччини Ангелою Меркель.

"Поміркуймо. А які є шляхи? Які взагалі є форми? Мінські угоди не працюють. Правильно? Правильно. Йти туди війною? Я взагалі проти. Хочемо ми чи не хочемо, через себе, хоч з чортом лисим готовий домовитися, аби не вмирала жодна людина. Я вважаю, що це хоча б перший крок. Перший крок — припинити стрілянину і розвивати свою країну", - заявляв Зеленський в інтерв'ю Дмитру Гордону, ще до заяв про кандидування на президентське крісло.

Однак, уже після зустрічі з французьким колегою Макроном, президент Зеленський заявив наступне:

"Ми не готові на діалог з сепаратистами. Ми готові працювати у мінському форматі. Припинення вогню, звільнення полонених. Це перші речі, які обидві сторони мають зробити".

Неоднозначним стало й повернення Зеленським до переговорного формату колишнього президента Леоніда Кучми. Голова української делегації у Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма розпочав своє головування із заяви, що українські війська під час режиму тиші на Донбасі не мають відповідати на "провокаційні обстріли" з цивільних об’єктів. Також Кучма заявляв, що на Донбасі "немає ніякої економічної блокади".

Зауважимо, що інформацію по потрапляння до полону вісьмої українських бійців на Донбасі, Зеленський заслухав за тиждень, після інциденту. До того ніхто з команди глави держави нічого не коментував з приводу захоплення українських бійців. Жодної заяви не прозвучало від голови Адміністрації президента Андрія Богдана. Окрім того, за добу на сторінці президента України також не було ніяких заяв.

Президент-комунікатор

Ще до початку своєї президентської кар'єри Зеленський намагався вести активну комунікацію з українцями через соціальні мережі, насамперед Instagram. Згодом після обрання на президентську посаду Зеленський почав будувати образ "неформального політика". Зокрема, він відкрив доступ до будівлі Адміністрації президента та дозволив там ходити в шортах. Окрім того, глава держави неодноразово заявляв, що хоче працювати не в кабінеті, а в офісі типу openspace.

Однак, очікуваної їзди на роботу на велосипеді, громадяни недочекались, натомість Зеленський їздить у кортежі з броньованими джипами, щоправда, як заявляють очевидці, не перекриває вулиць.

Іноді комунікація з народом через соцмережі призводить до певних "фейлів. Так, вітаючи киян з Днем міста, Зеленський зазначив, що місто має запах лип та шаурми, що викликало бурхливу реакцію інтернет-користувачів.

Згодом, щоб знизити ступінь обурення, Зеленський сфотографувався з шаурмою на трасі, зазначивши, що "це допомагає не забронзовіти". І все б нічого, але їхав глава держави до родин загиблих шахтарів у Червонограді.

У самому Червонограді, у Зеленського сталась перепалка з кореспонденткою "Прямого" Ольгою Заліско. Главі держави не сподобалось зауваження журналістки, що всі очікували президента на спеці протягом дня. У відповідь Зеленський почав від журналістики купити квартиру, а згодом, щоб керівництво каналу купили квартиру із Зеленським навпіл. Телеканал "Прямий" вирішив не очікувати благодійності Зеленського і сам придбав квартиру родині загиблого гірника.

Видно такий крок сподобався команді Зеленського, тому що уже 20 червня, канцелярія АП відправила жінку з регіонів, яка приїхала на прийом до президента, до телеканалу "Прямий", щоб він розв'язував її проблеми. Мабуть, у канцелярії не знають, що телеканал "Прямий" - це не орган місцевої чи виконавчої влади.

Відомий також Зеленський і своїми неоднозначними виступами. Ораторське мистецтво президента уже неодноразово викликало хвилю "фейспалмів" у громадян, і навіть призводило до акції громадянського невдоволення.

Так, виступаючи на інноваційній конференції  iForum-2019 глава держави розсипався низкою "перлів", які краще просто привести цитатами:

"Є такий товариш Гутенберг. Я б його назвав зарослим Стівом Джобсом. Що він зробив? Створив книгодрукарський прес. Тоді чувак порвав епоху. Красень".

"Я, звичайно, в шоці, скока вас... і скока у вас телефонів".

"Прошу вибачення за рамки, які з'явилися на вході... Серед вас є людина, яка точно придумає їм альтернативу. Це дуже непоганий стартап. Я даю слово, що я, як президент, буду першим замовником цього стартапу. Хтось може розбагатіти".

"Зазвичай чиновники використовують чотири слова: інновація, діджиталізація, гіперлуп, Ілон Маск. Після цього вони кажуть: "Треба шо-то міняти". Я особисто один нічого не можу змінити. Тільки разом. Це правда. У вас у всіх мізків набагато більше, ніж у мене... Нє, ну шо-то у мене є, звичайно".

Згодом Зеленський назвав Велику Британію "старенькою", що викликало реакцію британської послині Джудіт Гоф.

Окрім того, Володимир Зеленський під час свого першого візиту до Парижу дозволив собі сексистське висловлювання щодо українських жінок.

Так, під час відвідування найбільшого в світі кампусу стартапів Station F в понеділок у Парижі Зеленський заявив, що в Україні "дуже красиві люди, особливо жінки", а також додав, що це залишається "нашим брендом".

"Завжди було уявлення у всіх в світі, що Україна - це, перш за все, сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є , і воно залишається наші брендом, але є й інші цифри, які говорять про те, що IT-індустрія, IT-технології та компанії дуже швидко розвиваються в Україні", - цитують Зеленського.

Нагадаємо, раніше з подібним висловлюванням осоромився екс-президент України Віктор Янукович.

"Для того, щоб включити Україну, я хочу сказати - досить того, щоб подивитися на неї своїми власними очима тоді, коли почнуть квітнути каштани в Києві. І коли почнеться тепло і в містах українських почнуть роздягатися жінки - побачите таку красу, це дуже чудово ", - зазначив Янукович 28 січня 2011 року під час виступу на економічному форумі у Давосі.

Таким був перший місяць президентства Володимира Зеленського. Кожен може оцінювати його по-різному: хтось, як позитивний, хтось - навпаки, а хтось вважає, що Зеленський ще не докінця обхопив руками булаву, однак байдужим до президентства одніє з найбільших країн Європи, де наразі тривають бойові дії, не може бути будь-хто в світі.

Канал Прямий

Дивитись повну версію