Стратегія розвитку Миколаєва: робоча група завершила роботу по опитуванню містян та фіналізації SWOT-аналізу

У Миколаєві активно триває робота щодо збору необхідної інформації для розробки стратегічного проекту розвитку міста. В серпні пройшло чергове засідання робочої групи з розробки проекту Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади до 2027 року, а також Плану заходів з його втілення.

До обговорення проекту долучились «НикВести».

Територіальна громада здійснює стратегічне планування через розробку Стратегії розвитку. Цей документ визначає стратегічні та оперативні цілі для досягнення сталого розвитку. Він розробляється на період впровадження Державної стратегії регіонального розвитку та відповідної регіональної стратегії розвитку, дотримуючись вимог Закону України «Про засади державної регіональної політики».

Станом на серпень в Миколаєві було завершено опитування, яке було розроблене для чотирьох чергових груп: місцевих жителів, внутрішньо переміщених осіб, молоді та представників бізнесу.

Організатори підкреслили, що спочатку містяни голосували не дуже активно, але після того, як опитування було опубліковано в телеграм-каналі міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича, воно почало набирати потрібних оборотів. Крім того, було проведено додатково 4 фокус-групи, зустрічі з молоддю та представниками бізнесу.

Перше, що підтверджує анкетування — активність громади Миколаєва, каже національна експертка ПРООН зі стратегічного планування Олена Нижник.

— Громада свідома, конструктивна та оптимістично налаштована, незважаючи ні на що. Це дуже приємно, тому що я працювала з багатьма громадами і деякі живуть зараз, під час війни, в кращих умовах, але там відчувається така недовіра до влади та зневіра в краще майбутнє, що ось як раз це опитування і показало. В анкетуванні також були включені відкриті питання, де кожен міг висловити свою власну думку. І я кажу це із задоволенням: я не бачила таких не конструктивних пропозицій чи коментарів. Так, не всім подобається влада, але загалом об'єктивно та професійно, — сказала Олена Нижник.

В анкетуванні могли брати участь всі категорії населення. Загалом участь в ньому взяло 2226 респондентів. За гендерним розподілом статистика свідчить, що більш активними були жінки.

Експертка ПРООН Олена Нижник під час промови підкреслила, що вони зі свого боку не проводили соціологічного опитування як такого за правилами, перед ними стояла задача почути думки, проблеми громади та шляхи покращення життя. 

Розподіл в голосуванні відбувався не тільки за категоріями, але й за районами. Найактивнішими серед груп виявився Центральний район Миколаєва. Здебільшого миколаївці стверджували, що їм комфортно проживати у місті, навіть в умовах війни. 

— Картина позитивна та оптимістична. 54% людей відповіли, що їм комфортно тут жити, 26,7% сказали, що хочуть, щоб тут жили їх діти. Це дуже показово. Так, є і ті, хто каже, що змушені тут жити. Можливо, це ще не втрачені для нас люди. Більше 30% сказали, що не бачать для себе перспектив. Можливо, треба просто створити потрібні для розвитку умови і вони будуть залишатися тут, — додала експертка.

Основним ризиком розвитку для громади є війна, про що сказали 44,4%, та відсутність робочих місць для 32,5% населення.

При цьому, миколаївці частіше за все вказують, що сильною стороною розвитку міста є діяльність портової інфраструктури та робота з іноземними інвесторами, для яких потрібно створити сприятливі умови.

Загалом, як підкреслила Олена Нижник, жителі міста Миколаєва готові брати участь в розвитку Стратегії міста, допомагати на волонтерських засадах, долучатись до відбудови Миколаєва та підготовці різних проектів.

Підсумовуючи результати проведених фокус-груп, було виявлено наступні потреби та сформульовані пропозиції:

  • мешканці у віці 60+ років вказали на недостатню інформацію щодо актуальних подій у місті та можливості отримати різноманітні послуги. Крім цього, була визначена необхідність створення умов для активного відпочинку та надання можливостей для неперервного навчання.

  • люди з інвалідністю підняли питання доступу до соціальних послуг та якісної освіти. Вони також наголосили на важливості сприяння трудовій зайнятості та можливостях для особистої реалізації;

  • громадські ради внесли свої професійні рекомендації до розробки Стратегії. Ці пропозиції стосуються розвитку економіки, соціальної сфери та співпраці між владою та громадськістю;

  • молодь вважає, що в місті необхідно створити Молодіжний центр. Основні напрямки молодіжної політики, які вони вважають найактуальнішими, включають підтримку трудової зайнятості, допомогу у знаходженні першої роботи та житлові умови;

  • представники бізнесу бачать перспективи розвитку Миколаєва як портового міста, що приваблює туристів.

Після обговорення анкетування робоча група домовилась про підготовку до фінальної стадії розвитку стратегії, куди буде включено аналіз статистичних і адміністративних даних і тенденцій в громаді. Це стане додатком до основного документу. Дана інформація після доопрацювання стане доступною для всіх містян.

SWOT-аналіз Миколаївської громади

Пропозиції для формування SWOT-матриці були представлені ще під час обговорення в липні. Дана матриця Миколаївської громади включає в себе сильні і слабкі сторони міста, а також зовнішні можливості та загрози для її розвитку.

Зокрема, серед цих критеріїв: 

  • формування громади в межах містах;

  • вигідне географічне розташування;

  • транспортно-логістичний потенціал;

  • потужний потенціал відродження економіки завдяки суднобудування та портовій інфраструктурі та ін.

Під час обговорення аналізу було включено питання розвитку ЦНАПів, які надають всі види адміністративних послуг жителям міста та внутрішньо-переміщеним особам. 

Голова робочої групи, перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков підкреслив, що діяльність центрів надання адміністративних послуг є однією з сильних сторін в порівнянні з іншими містами.

— В чому сильна сторона? Ми маємо можливість через ЦНАП показати, що Миколаїв зручний для тих, хто приїжджає за послугами саме з звільнених територій, це наш плюс в порівнянні з іншими громадами. У нас можна отримати послуги швидше, ніж в Одесі, і набагато безпечніше, ніж в Херсоні, — сказав Віталій Луков.

Також до сильних сторін віднесли роботу міських лікарень та медиків, а також потенціал для надання медичних послуг, розвиток освіти в умовах дистанційного навчання, розголос проблематики відсутності питної води в Миколаєві та перспектива відновлення водопостачання.

Ще до сильних сторін було включено перспективу розвитку ландшафтно-рекреаційної зони міста, скверів, бульварів, парків, проведення благоустрою, перспективу побудови нових мостів та обїзних доріг та ін. Проте спеціалістка порадила віднести всі плани, які ще не впроваджені, до завдання в план реалізації. 

В підсумку учасники робочої групи обговорили всі пропозиції, які були сформульовані. Олена Нижник запропонувала винести додатково на публічне обговорення опрацювання матеріалів по аналізу робочої групи, якщо в цьому є потреба. 

Тепер робоча група має фіналізувати SWOT-аналіз та узгодити його з громадськими радами.

Аліса Мелікадамян, НикВести

Дивитись повну версію