Миколаївщина – переселенцям: форматуючи стереотипи

Через буремні події на сході країни десятки тисяч мешканців Донецької та Луганської областей, рятуючись від жахіття війни, залишили рідні домівки та стали вимушеними переселенцями. Перед цими людьми, які миттю позбавилися житла та засобів існування, постало безліч проблем. Та чи не найактуальніша з них – це пошук роботи.

Державна служба зайнятості стала надійним захисником та порадником для таких громадян. У базових центрах зайнятості вимушені переселенці можуть стати на облік в якості шукача роботи, отримати право на допомогу по безробіттю, а в разі потреби – й перевчитися та обрати інший професійний шлях. Як і протягом усього періоду свого існування, державна служба зайнятості надає всі ці та інші послуги безкоштовно для громадян.

Щодо Миколаївщини, то у минулому році до центрів зайнятості нашого регіону звернулося 790 осіб вимушених переселенців з АР Крим, Луганської та Донецької областей. З них статус безробітного мали 501 чоловік, а 443 громадянини отримували допомогу по безробіттю. Завдяки комплексу вжитих заходів за сприянням служби зайнятості працевлаштовані 216 шукачів роботи, направлено на профнавчання 35 охочих. Ще 33 безробітні з числа вимушених переселенців поліпшили власне матеріальне становище завдяки участі у громадських та інших тимчасових роботах. Крім того, значна частина безробітних отримала індивідуальні консультації та взяла участь у тематичних заходах служби зайнятості.

– Я дуже вдячна працівникам служби зайнятості Миколаєва, – каже біженка з м. Горлівки Донецької області, мати двох дітей Юлія Орєхова, – не лише за надану професійну допомогу, а й за дуже чуйне, тепле ставлення до нас, вимушених переселенців. У себе вдома я працювала продавцем, але, опинившись через військові дії у Миколаєві, прийняла рішення поміняти професію. І не жалкую. Наразі закінчую курси кравців, усе навчання оплачує державна служба зайнятості. І я вже дуже хочу працювати!

Водночас є чимало чинників, котрі перешкоджають успішній професійній реабілітації вимушених переселенців зі сходу країни. Це, як зазначає директор обласного центру зайнятості Олена Димчишина, загальна складна ситуація на ринку праці держави та Миколаївського регіону, а також невідповідність потреби в робочій силі професійно-кваліфікаційному рівню осіб, які прибули з тимчасово окупованої території та зони проведення АТО. Аж ніяк не сприяють більш успішній соціальній адаптації вимушених переселенців і такі чинники, як відсутність вакансій із житлом та низький рівень заробітної плати, що їм пропонується.

Тож з метою більшої інформованості шукачів роботи з числа вимушених переселенців та їх переорієнтації на актуальні напрямки трудової адаптації 20 лютого обласною службою зайнятості було проведено в Миколаєві масштабний інформаційно-просвітницький захід та ярмарок вакансій для даної категорії громадян під назвою «Форматуємо успішне майбутнє». Зважаючи на те, що значний наголос при цьому було зроблено на потенціалі туристично-рекреаційного сектора економіки, до участі у діалозі запросили також представників влади та громадських організацій, котрі опікуються даною тематикою, керівників туристичних об’єктів, представників волонтерських організацій Миколаївщини.

Учасників заходу тепло привітала та налаштувала на позитивний лад директор обласного центру зайнятості Олена Димчишина. «Попри труднощі з працевлаштуванням, – сказала Олена Володимирівна, – опускати руки не варто, адже завжди можна відкривати нові обрії та перспективи, було б бажання. І пріоритетними галузями стратегічного розвитку Миколаївщини, відтак – потенційного працевлаштування шукачів роботи, є не лише розвиток морегосподарського комплексу та сільського господарства, а й туризм і рекреація». На Миколаївщині розташовані два національні парки, санаторії та бази відпочинку на морському узбережжі. А скільки цікавих туристичних об’єктів, відомих і не надто «розкручених», є в різних куточках Прибужжя! Для того, щоб розвивати цей величезний потенціал, потрібні не лише фінансові інвестиції та реклама, а й чимало робочих рук. Враховуючи це, під час заходу присутнім було презентовано проект «Миколаївщина – територія, приваблива для туризму та відпочинку».

За ініціативою Миколаївського обласного центру зайнятості до участі в заході було запрошено колег з Рівненщини – представників місцевого Центру професійно-технічної освіти (ЦПТО) Державної служби зайнятості. Вони розповіли присутнім про головні напрямки діяльності Рівненського центру профтехосвіти. Так, як повідомила методист Рівненського ЦПТО Н.С. Місюра, їх навчально-виробничий заклад готує спеціалістів за 55-ма робітничими професіями. Центр має хороші умови для навчання та проживання, сучасну матеріально-технічну базу. Рівень працевлаштування випускників становить 86 відсотків.

Особливий наголос під час презентації було приділено питанням підготовки працівників для потреб туристичного та готельно-ресторанного бізнесу. Так, у Рівненському ЦПТО готують агентів з організації туризму. Курс навчання – 5 місяців, при цьому «студенти» отримують базові знання з технології туристичного обслуговування, основ гостинності, іноземних мов, словом, – усі ті навички та інструменти, що знадобляться їм при обслуговуванні туристів, у тому числі іноземців.

А те, що цей напрямок – вельми перспективний та затребуваний, підтвердила і голова робочої групи з питань розвитку туризму та рекреаційно-курортної діяльності при Миколаївській облдержадміністрації Т.О. Чичкалюк, і директор ПП «ГАРД-ТУР» з м. Первомайська А.І. Гирля. Як зазначив Андрій Гирля, Гранітно-степове Побужжя має унікальні умови для відпочинку та проведення змагань на водних слаломах, та, на жаль, немає відповідних умов задля залучення гостей до «миколаївської Швейцарії». Керівник приватного підприємства, що спеціалізується на проведенні спортивних змагань, запевнив, що він і зараз готовий проводити співбесіди з потенційними шукачами роботи та формувати майбутній штат.

– Я дуже вдячна, – сказала Тетяна Чичкалюк, – що і миколаївська, і рівненська державні служби зайнятості охоче йдуть на співпрацю з нами, адже завтрашній день – за туризмом. Крім того, є значна потреба в робочих руках задля забезпечення функціонування дитячих оздоровчих закладів на морському узбережжі.

Під час інформаційно-просвітницького заходу з вимушеними переселенцями поспілкувалися представники волонтерських організацій Миколаєва та області. Вони запевнили, що завжди готові прийти на допомогу своїм співвітчизникам, котрі опинилися в складних життєвих умовах. Водночас і самих біженців зі сходу запросили взяти посильну участь у волонтерському русі.

А в холі обласного центру зайнятості було розгорнуто ярмарок вакансій. 89 вакансій презентували шість роботодавців – Державна фінансова інспекція в Миколаївській області, ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», КП «Миколаївський зоопарк», фірма «Аура», КП «Миколаївська обласна друкарня», ФОП Гаврилова Е.О. Додатково шукачам роботи були запропоновані робочі місця з бази актуальних вакансій по місту Миколаєву.

Одночасно у приміщенні Центрального районного центру зайнятості для безробітних з числа вимушених переселенців було проведено тренінгові заняття з арт-терапії «Мандала – круг сили». А щоб їхні дітки не нудьгували та з користю проводили час, для них організували захоплюючий тренінг з арт-терапії «У пошуках скарбів».

Андрій Тюрін, «Рідне Прибужжя»

Дивитись повну версію