Громадський транспорт Миколаєва: відновлення завдяки міжнародній підтримці

Трамвайне депо у Миколаєві. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»Трамвайне депо у Миколаєві. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»

Старі тролейбуси, автобуси та трамваї протягом багатьох років були звичним явищем для жителів Миколаєва, а повномасштабне вторгнення російських військ у 2022 році дало імпульс до довгоочікуваних змін у системі громадського транспорту міста — як позитивних, так і негативних. Про це у статті «НикВести».

За 2022-2024 роки кількість одиниць громадського транспорту на маршрутах Миколаєва значно скоротилася. У 2021 році налічувалося 700 одиниць, а до 2023 року їх кількість зменшилась майже вдвічі – до 387.

Курси водіїв трамваїв та тролейбусів

Директор комунального підприємства «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана зазначає, що на початку повномасштабного вторгнення на підприємстві залишилося 400 співробітників, 50 з яких виїхало за кордон. Але зараз у штаті близько 700 працівників, частина з них — це нові люди.

Водій тролейбуса Дарія Остапенко. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»Водійка тролейбуса Дарія Остапенко. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»

Одна з них - Дар‘я Остапенка. Їй 21 років, нещодавно дівчина успішно пройшла курси з підготовки водіїв тролейбусів та трамваїв, які проводить комунальне підприємство, і вже працює водійкою тролейбуса.

— Хотіла спробувати, чи можу я сісти за кермо. Знаю, що це складна професія, проте мені подобається. Планую набратися більше досвіду аби почуватися за кермом впевненіше, — каже Дарія.

Водій тролейбуса Дарія Остапенко. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»Водій тролейбуса Дарія Остапенко. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»
Водій тролейбуса Дарія Остапенко. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»Водій тролейбуса Дарія Остапенко. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»

Дівчина до початку великої війни навчалася у Миколаєві за спеціальністю «Кухар-кондитер» та працювала в одному з закладів Миколаєва. Згодом, за рекомендаціями знайомих вона прийшла на КП «Миколаївелектротранс».

— Курси водія тролейбуса тривали 14 тижнів, це теоретичні та практичні заняття. За період навчання я стажувалась на тролейбусах «Дніпро» та «Skoda». Наразі вже три тижні виходжу на маршрути № 2, 6, 7, 9, — розповіла водійка тролейбуса Дарія Остапенко.

Директор комунального підприємства  «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана розповідає, що за час війни загалом 33 люди закінчили курси підготовки водія тролейбуса і вже працюють  на підприємстві.

Директор комунального підприємства  «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана.Директор комунального підприємства «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана.

— У грудні ще 15 людей розпочали навчання за цією програмою. Також, у нас є група, де навчаються й майбутні водії трамвая — це шість людей. Так, як тільки ці дві групи випустяться — ми одразу розпочнемо новий набір, — каже він. 

Зазначимо, що навчання є безкоштовним, де учням виплачують стипендію у розмірі 7100 гривень.

Відсутність працівників, як водійського, так і технічного складу значно вплинула на роботу «Миколаївелектротрансу». Частина співробітників самостійно пішла з перших днів захищати державу, ще 11 мобілізували.

Робітники «Миколаївелектротранс». Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»Робітники «Миколаївелектротранс». Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»
Робітники «Миколаївелектротранс». Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»Робітники «Миколаївелектротранс». Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»
Робітники «Миколаївелектротранс». Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»Робітники «Миколаївелектротранс». Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»

Зараз у підприємства є мобілізаційне завдання бронювати 50% військовозобов'язаних працівників, але Юрій Сметана сподівається, що будуть внесені зміни до законодавства, та на комунальних підприємствах дозволять бронювати до 75% працівників. 

— Держава надає можливість підсилити роботу комунальних підприємств — кваліфікованими, молодими, професійними кадрами. Тим самим, ми надаємо розуміння майбутнім робітникам, що прийшовши на «Миколаївелектротранс» буде надана 100 % бронь від мобілізації. І це буде додатковим стимулом піти працювати, — каже директор комунального підприємства «Миколаївелектротранс».

Оновлення «Миколаївелектротрансу»: співпраця Миколаєва та світового співтовариства

Миколаївські тролейбуси.Миколаївські тролейбуси. Фото: «Миколаївелектротранс»

Влада Миколаєва продовжує роботу з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Загалом до літа 2025 року Миколаїв отримає 40 тролейбусів «Дніпро», з них 37 за цією програмою отримали та вони вже працюють на маршрутах у Миколаєві.

Також, місто активно співпрацює з Чехією. Миколаєву уже передали два спеціалізовані автомобілі Renault. Директор комунального підприємства «Миколаївелектротранс» Юрій Сметана зазначає, що, подібні автомобілі коштують від 10 мільйонів гривень. Головною перевагою транспорту є трамвайний хід, яким транспорт може пересуватися не тільки по дорозі, а й по рейках.

Авто від «Нарбонна-Україна»Авто від «Нарбонна-Україна». Фото: «Миколаївелектротранс»
Авто від «Нарбонна-Україна»Авто від «Нарбонна-Україна». Фото: «Миколаївелектротранс»

Автомобілі Volkswagen Touran та Peugeot 308 використовують для перевезення аварійних бригад «Миколаївелектротранс», які були подаровані «Нарбонна-Україна» для Миколаєва. 

Управління ООН з обслуговування проєктів «UNOPS» подарувало підприємству два навантажувачі, які мають вантажність 10 тонн та 15 тонн.

Вилковий навантажувач 15 тон від UNOPS. Фото:Вилковий навантажувач 15 тон від UNOPS.  Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»

Серед допомоги, яка є важливою не тільки для підприємства і для миколаївців — установка зворотного осмосу AT-RO 2.0, яку свого часу подарував Житомир. Цей агрегат використовується для щоденної роздачі питної води трамваями та тролейбусами підприємства.

Фото:Трамвайне депо у Миколаєві. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»
Фото:Миколаївській трамвай. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»

До того ж  комунальне підприємство  «Миколаївелектротранс» неодноразово вело перемовини з Прагою щодо передачі трамваїв. Однак на той час цей трамвай віддали Харкову, де було зруйноване Салтівське депо. Наразі ми продовжуємо роботу у цьому питанні.

Миколаїв передасть «Херсонелектротрансу» чотири тролейбусиМиколаїв передав «Херсонелектротрансу» чотири тролейбуси. Фото: «Миколаївелектротранс»

«Миколаївелектротранс» за час великої війни передало чотири тролейбуси Херсону.

Юрій Сметана акцентує, що до кінця року підприємство планує закрити угоду з придбанням дев‘яти тролейбусів.

«Миколаївпастранс» отримав 23 сучасних автобуси

Миколаїв налагодив партнерство з чотирма європейськими містами у 2023 році та планує оформити партнерство з ще трьома у 2024 році, повідомив на своїй підсумковій пресконференції мер Миколаєва Олександр Сєнкевич у січні цього року.

Він зазначає, що Миколаїв встановив партнерство з містами Сент-Гелієр (Джерсі), Крістіансанн (Норвегія), Ольборг (Данія) і Дуррес (Албанія). Крім того, у 2023 році підписали меморандум із французькою асоціацією «Нарбона-Україна».

Норвезькі представники передали автобуси для Миколаєва.Норвезькі представники передали автобуси для Миколаєва. Фото: Миколаївська ОВА
Норвезькі автобуси. Фото: Миколаївська ОВАНорвезькі автобуси. Фото: Миколаївська ОВА

Крістіансанн (Норвегія) передав Миколаєву шість пасажирських автобусів Volvo, з них чотири розраховані на розраховані на 86 пасажирів, два інших — 97. Автобуси пристосовувати для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями. 

Цього року французька асоціація «Нарбонна-Україна» надіслала місту автобус Irisbus. Загалом за весь цей час «Нарбонна-Україна» передала Миколаєву 13 вантажівок з гуманітарною допомогою, медичне обладнання, 17 одиниць техніки, серед них автомобілі швидкої допомоги, автобус, пожежно-рятувальний автомобіль, транспорт для комунальних служб тощо.

Автобуси відАвтобуси за проєктом UNOPS та Уряду Данії. Фото: «Миколаївпастранс»

Протягом 2022 – 2023 років «Миколаївпастранс» налагодив співпрацю з міжнародними партнерами та  отримав 13 автобусів від міжнародних партнерів. У 2024 році, за проєктом UNOPS та Уряду Данії Миколаїв отримає 12 нових автобусів, з них 4 вже прибули до Миколаєва у грудні. Автобуси розраховані на 60 місць, обладнані кондиціонерами та виготовлені в Україні. 

Зокрема, отримані автобуси використовуватимуть для сполучення віддалених районів Миколаєва, таких, як –  Мала Корениха, Варварівка, Ракетне урочище, Балабанівка. Місто вже отримало шість автобусів. У кінці березня очікують поставку ще шести автобусів.



Автобуси, які виходять на маршрути у Миколаєві. Фото:«Зелені» автобуси, які виходять на маршрути у Миколаєві. Фото: Сергій Овчаришин, «НикВести»

Скільки у Миколаєві зараз громадського транспорту на маршрутах

На маршрутах Миколаєва працює 387 одиниць громадського транспорту:

  •  Приватні підприємства — 300;
  • «Миколаївпастранс» — 21;
  • «Миколаївелектротранс» — 66;

Заступник начальника управління транспортного комплексу, зв’язку та телекомунікацій Миколаївської міської ради Олег Кукса зазначає, зменшення кількості транспорту на маршрутах пов'язаною з тим, що не вистачає водіїв на маршрутах.

— Велика недостача водійського складу на комунальних, так і приватних підприємствах у зв'язку із призовом чоловіків до служби у лавах Збройних Сил України, — резюмує Олег Кукса.

Отже, Миколаїв, попри війну та дефіцит кадрів, продовжує отримувати допомогу від міжнародних партнерів. Проте, місто потребує кваліфікованих водіїв, щоб задіяти новий транспорт.

Діана Шликова, «НикВести»

Дивитись повну версію