Нафта продовжує дешевшати

9:13, 12 липня, 2022

Ціни на нафту впали у вівторок, 12 липня. Нові заходи боротьби з COVID-19 у Китаї, найбільшому у світі імпортері нафти, та побоювання уповільнення світової економіки вплинули на перспективи попиту на пальне.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на західні ЗМІ.

Вересневі ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 1,3% до 105,75 доларів за барель, тоді як американська нафта WTI з поставкою в серпні коштувала 102,64 долара за барель, знизившись на 1,4%.

— Зростання побоювання з приводу рецесії і млявий попит, що триває в Китаї, тягнуть ціни на нафту вниз, хоча поточний баланс попиту і пропозиції залишається ненадійним, — зазначають аналітики консалтингової компанії Eurasia Group.

У багатьох китайських містах вводяться нові обмеження COVID-19, від зупинки бізнесу до блокування, щоб приборкати нові інфекції, оскільки в країні було виявлено високозаразний підваріант BA.5.2.1.

— Хоча Китай може застосувати більш цілеспрямований підхід у спробі придушити будь-який спалах, нам потрібно буде подивитися, як це спрацює з огляду на політику країни щодо нульового COVID, — сказав Уоррен Паттерсон, керівник відділу досліджень сировинних товарів у ING.

За його словами, загалом побоювання щодо попиту, як і раніше, впливають на ціновий рух.

— Проте фундаментальні чинники мають конструктивний характер з огляду на ситуацію з обмеженою пропозицією, яка збережеться як мінімум до кінця року. В результаті ми очікуємо, що зниження цін буде обмеженим, додав аналітик ING.

Західні санкції проти Росії у зв'язку із вторгненням в Україну порушили торгові потоки нафти та палива. Були також інші скорочення маршрутів постачання енергоносіїв з Росії, основного постачальника нафти, палива та природного газу до Європи.

Занепокоєння щодо перебоїв у роботі системи Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) зменшилося після того, як у понеділок російський суд скасував раніше ухвалене рішення про зупинення робіт на трубопроводі на 30 днів.

Тим не менш, трейдери та аналітики, як і раніше, побоюються, що Росія призупинить роботу трубопроводу, яким нафта доставляється з Казахстану до Чорного моря, що може порушити 1% світових поставок сирої нафти.

Крім того, резервні потужності в Організації країн-експортерів нафти закінчуються і більшість виробників працюють на максимальній потужності.

Президент США Джо Байден виступить із аргументами на користь збільшення видобутку нафти ОПЕК, коли зустрінеться з лідерами країн Перської затоки в Саудівській Аравії цього тижня, заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський закликав найбільшого у світі незалежного нафтотрейдера – голландську компанію Vitol – припинити постачання російської нафти і таким чином перестати фінансувати масове вбивство безневинних українців.

9:13, 12 липня, 2022
View full version