Не лише «4 сири». Все, що потрібно знати про піцу мешканцям Івано-Франківська

19:30, 21 липня, 2022

Напевно, кожен в Україні хоч раз куштував цю всесвітньо відому страву. Воно здається таким простим, але це дуже різнобічна їжа. Навіть кількість усіх відомих рецептів складно перерахувати, бо кожен може створити собі ідеальну піцу у Вінниці. Однак навіть люди, які їдять піцу щодня, зовсім мало знають про неї.

Наскільки давня піца?

Напевно, хтось здивується, проте це цілком правда, що піца була їжею для італійських бідняків. Про це ще два сторіччя тому писав класик Олександр Дюма. І справді тоді найпростіше було приготувати корж з грубого тіста, а на нього вже покласти ті інгредієнти, які були в будинку.

Та й взагалі багато хто вважає, що піца це сучасний продукт чи створений у минулому столітті. Однак це слово походить з латинської мови і означає «товкти». А з'явилося воно ще три тисячі років тому. Уявіть, піца вже була, а Риму не було.

Перша повноцінна піцерія у сучасному вигляді виникала у вісімнадцятому столітті Півдні Італії. Мала це місце досить прозова назва Antica Port'Abla. Ніхто не знає, що це означає, але добре звучить.

У першій піцерії подавалися два види піци. Це була Маринада та Маргарита. Це дрібниця від кількості смачних видів піци на будь-який смак, які зараз пропонуються із доставкою від Пронто Піца.

Як піца пов'язана із наукою?

Ця назва стала настільки поширеною і популярною, що навіть з'явилася в офіційній науковій термінології. У соціології існує такий термін як «Ефект піци». Це приблизно означає трансформацію частини культурної спадщини народу, яка опинилася в іншому середовищі, а згодом повернулася до народу в іншому стані.

Чому цей термін присвятили саме піці? Тому що вона зробила те саме. Спочатку разом з мігрантами у першій половині двадцятого століття страва переїхала до США, там рецепт був суттєво вдосконаленим, а після повернення додому піца стала неймовірно популярною у світі.

Чи набирають вагу від піци?

Насправді, ця популярна страва не вважається висококалорійною. Тобто в офіційній дієтології піцу не вважають шкідливим продуктом. Тут річ у тому, що видів піци дуже багато. Є дуже дієтичні рецепти, за яких використовується тісто без дріжджів, а начинка – овочева.

Якщо замовляти піцу в Пронто Піца, вона завжди буде дуже смачною та корисною. Це смакота, яка робиться з любов'ю для вашого щастя. А також на вас чекає дуже якісна та швидка доставка, щоб ви могли поласувати улюбленими стравами, як тільки цього забажаєте.

19:30, 21 липня, 2022
View full version