Без «військового» ПДФО Миколаїв втратить майже 50% бюджету: депутати звернулись до Президента, уряду та Верховної Ради

12:04, 07 вересня, 2023

Миколаїв доєднався до звернення від «Асоціації міст України» до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням не забирати з міських бюджетів ПДФО з доходів військових.

За відповідний документ проголосувало 35 депутатів з 36 зареєстрованих на засіданні сесій у четвер, 7 вересня.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич зазначив, що перш ніж забирати ці кошти потрібно вивчити, як це вплине на міста, особливо ті, які знаходяться у зоні бойових дій та мають значні пошкодження від обстрілів.

Він також зазначив, що розглядався план «Б», щоб окрему частину коштів від ПДФО громади віддавали армії. Це, за словами Олександра Сєнкевича, допоможе збалансувати питання.

— Зараз йде мова про загальне звернення від всіх членів «Асоціації міст України», яка є інструментом для захисту прав місцевого самоврядування.  Також проговорювали, щоб частину від ПДФО віддавати громадам на допомогу армії. Це дозволить якось збалансувати цю ідею. Хоча деякі великі міста, такі як Миколаїв, Житомир, Дніпро, Київ зробили свої програми та постійно виділяють кошти на підтримку армії. Але є міста, які цього не роблять, а роблять стадіони, — зазначив він.

Директорка департаменту фінансів Миколаївської міської ради Віра Святелик  додала, що у Миколаєві немає джерел надходження, щоб перекрити втрати від ПДФО. Наразі у місті майже не працює бізнес, тому без податку від військових місто втратить майже 50% бюджету.

Депутати міської ради підтримали звернення. У свою чергу Артем Ільюк запропонував на наступне засідання сесії запросити народних депутатів від Миколаївщини, щоб разом з ними ще раз проговорити ці питання.

Раніше це питання розглянули на засіданні бюджетної комісії. У департаменті фінансів спрогнозували бюджет наступного року в 5,7 мільярдів гривень, при цьому 2 мільярди 700 мільйонів — це ПДФО з військових.

12:04, 07 вересня, 2023
View full version