Заявок схвалили на ₴4,3 млн: в ДЖКГ розповіли про кількість миколаївців, які звернулись щодо відновлення пошкодженого житла

14:40, 14 вересня, 2023

До Департаменту житлово-комунального господарства у Миколаєві надійшло 1450 звернень від містян щодо відшкодування збитків завданих обстрілами російської армії.

Про це в четвер, 14 вересня, під час брифінгу розповів перший заступник начальника ДЖКГ Ігор Набатов, пишуть «НикВести».

Як зазначив Ігор Набатов, серед всіх заявок на сьогодні комісія схвалила 154 на загальну суму в 4 мільйони 351 тисячу гривень.

 — На сьогодні подано 1450 заявок на одержання компенсації за пошкоджене житло в рамках послуги «єВідновлення». На рахунки власників пошкодженого майна повинно надійти 4 мільйони 351 тисяча гривень. Ці кошти заявники можуть витрачати лише на закупку матеріалів та на замовлення послуг по відновленню у підрядників, які приймають участь у програмі, – сказав він.

Він додав, що з 15 вересня набирає чинності поправка Кабміну, згідно з якою гранична сума компенсації по квартирах підвищується з 200 тисяч до 350 тисяч гривень з поділом: 200 тисяч — будівельні матеріали, 150 тисяч — будівельні роботи та до 500 тисяч гривень на приватний житловий фонд, з поділом: 350 тисяч — на матеріали, 150 тисяч гривень — на будівельні роботи.

— Це дуже класні зміни, тому що в рамках роботи комісії у нас були випадки, коли чек-лист, який був складений на пошкодженому об'єкті, був більшим, ніж 200 тисяч гривень. На жаль, по таким заявам треба було давати відмову, бо вони не підпадають під дію 381-ї постанови. Відверто кажучи, ми відмову не давали по таким об'єктам, а просто відкладали їх у бік. Тепер черга дійшла до розгляду таких заяв, ми матимемо можливість їх задовольнити в рамках вже нової постанови, –  зазначив Ігор Набатов.

Начальник управління сталого розвитку міста Департаменту житлово-комунального господарства Володимир Ніколайчук назвав причини, через які людям відмовляють у наданні компенсації, основна з них — відсутність будь-яких документів.

— Дуже часто ми стикаємось з позицією заявників, що вони або недодають якісь документи, або заявник взагалі не має прав на компенсацію. У нас також були ситуації, коли заявник сам провів ремонтні роботи, і це (отримання ним компенсації, - прим.) не відповідало тому порядку, який діє. Проте від завтра діятиме затверджена Кабміном постанова № 858, в якій змінено порядок надання компенсації, – сказав Володимир Ніколайчук.

Нагадаємо, що Миколаївщина – у пʼятірці областей-лідерів, де заявок за програмою «єВідновленя» подали найбільше – 1555. Однак область має найменші показники розгляду цих заявок. Тому Міністерство відновлення закликало миколаївські комісії пришвидшити їх опрацювання: «Від цього залежить можливість власників в найкоротші терміни отримати допомогу для відновлення житла до осінньо-зимових холодів».

Наразі в Миколаївській області працюють вже 30 комісій з відновлення пошкодженого за час повномасштабного вторгнення житла за програмою «єВідновення».
14:40, 14 вересня, 2023
View full version