До Туреччини експортували вугілля з окупованих регіонів України, — Reuters

У 2023 році до Туреччини експортували вугілля, видобуте на окупованих територіях України, загальною вартістю у щонайменше 14,3 мільйона доларів.

Про це пише Reuters із посиланням на дані російської митниці.

Згідно з ними, з лютого по липень 2023 року близько 160 400 тонн вугілля з окупованих територій Донецької та Луганської областей України прибуло до Туреччини. Три виробники, зазначені в митних даних, підтвердили Reuters, що вони відправляли вугілля до Туреччини протягом цього періоду.

За даними Reuters, за цей період вугілля відправлялося до Туреччини від щонайменше 10 виробників. На Туреччину припадало 95% поставок вугілля із захоплених росіянами територій за цей період.

Продавці вугілля зареєстровані в Росії та на окупованих територіях України. А покупцями, за даними митниці РФ, зазначені компанії, зареєстровані в Гонконзі, ОАЕ та офшорних юрисдикціях. Турецьких компаній у списку не було. Агентство не змогло знайти контакти покупців і визначити, хто був кінцевим бенефіціаром.

Восени 2022 року тодішній «очільник» структур бойовиків у Донецькій області Віталій Хоценко заявив, що регіон вже експортує вугілля до Туреччини, а звідти воно йде на ринки Близького Сходу та Африки.

Утім, Reuters зазначає, що не знайшло у митних документах інформації про поставки вугілля з Донеччини до Туреччини чи інших країн у 2022 році. Федеральна митна служба Росії у відповідь на запитання Reuters заявила, що призупинила публікацію статистики зовнішньої торгівлі з лютого 2022 року.

За даними Reuters, частина вугілля з України йшла через російське місто Ростов, а частина — через чорноморський порт Новоросійськ. Агентство не змогло визначити: з Туреччини було реекспортовано все вугілля чи його частина.

Нагадаємо, що у Євросоюзі 1 серпня набуло чинності ембарго на імпорт вугілля з Росії. Міра була включена в п'ятий пакет санкцій, який був прийнятий на початку квітня 2022 року.

Дивитись повну версію