Фалько: Миколаїв хоче вільну економічну зону, щоб «відкрити вікно можливостей» для інвесторів

14:29, 21 вересня, 2023

Секретар Миколаївської міської ради Дмитро Фалько вважає, що вільна економічна зона допоможе відкрити «вікно можливостей» для інвесторів, які прийдуть у Миколаїв та будуть готові вкладати гроші у бізнес.

Про це він розповів у ефірі телеканалу МАРТ.

— Ми маємо бути готові до відбудови після першого дня нашої перемоги. Є ідея про вільну економічну зону. Ідея не нова. У Миколаєві вже була вільна економічна зона, як спроба відновити суднобудування. Тоді завод «Океан» працював на повну потужність, — розповів він.

Однак, за словами Дмитра Фалька, тоді ідея вільної економічної зони не спрацьювала і через накопичення боргів інвестори пішли з Миколаєва. Він вважає, що в першу чергу треба враховувати потреби підприємців.

— Ця зона потім перестала працювати, тому що не почули інвесторів. Тоді вільна економічна зона була обмежена в тому плані, що імпортні комплектуючі для будівництва кораблів, вони потребували розмитнення і потім довгий час потребували повернення ПДВ, оскільки це все був експорт. Через накопичення величезного комку боргів інвестори пішли. Це важливо, щоб інвестори були почуті і сказали, що потрібно для того, щоб це працювало. Може це 10 років канікул з податку на прибуток, може це якість пільги з податку на додану вартість, можливо безмитна зона якась у Миколаєві. У світі ці механізми відомі та добре відпрацьовані. Який саме застосувати, ми маємо почути від інвесторів. Я впевнений, що так і буде робитися, — говорить  Дмитро Фалько.

Також він розповів, що питання вільної єкономічної зони тільки вивчається, але вже є потенційні інвестори, які  чекають, коли «відкриється вікно можливості».

— Кожного тижня приїжджає якийсь дипломатичний представник посольства, консульства, торгової місії європейських країн, які прощупують ґрунт і що відбувається. Я впевнений, що вони так само вивчають та чекають, коли відкриється вікно можливості. Наша задача, щоб вікно можливостей було якомога широким, — впевнений він.

Нещодавно про спеціальну економічну зону говорив і мер Миколаєва Олександр Сєнкевич. Він зазначив, що з приводу економічних ризиків вже поспілкувався з президентом Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, що у Миколаєві провели онлайн-анкетування жителів міста щодо соціально-економічного аналізу громади, необхідного для розробки стратегії розвитку. 

Раніше повідомлялося, що представники малого та середнього бізнесу у Миколаєві, які були вимушені зупинити роботу через війну, можуть отримати допомогу від міжнародних партнерів.

14:29, 21 вересня, 2023
View full version