«Питання не має належної підтримки», — Табунщик пояснив, чому облрада відмовляє надати науковій обласній бібліотеці ім'я Дмитра Кременя

13:45, 28 вересня, 2023

Очільник Миколаївської облради Антон Табунщик, коментуючи причину провального голосування на сесіях про надання обласній універсальній науковій бібліотеці імені поета Дмитра Кременя, заявив, що питання не має підтримки серед депутатського корпусу.

Про це він сказав в програмі «Діалог» на ТРК «Март», пишуть «НикВести».

За словами Антона Табунщика, він вивчив думку колективу бібліотеки та депутатів обласної ради, щоб сформувати бачення цього питання.

Він вважає, що на динаміку рішення може вплинути аналіз профільної комісії, яка наразі не функціонує. Саме тому процес не набирає достатньої кількості підтримки серед депутатів.

— Це питання неодноразово піднімалося, обговорювалось, воно було на сесії, але не було належної підтримки. Наукова бібліотека вже мала в минулому перейменування, це відбулося. Колектив приймав участь в цих заходах, коли потрібно було зробити зміни в установчих документах, поточних — елементарно назва, вулиця, і таке інше. Наразі знов стоїть це питання. До обрання першим заступником я був секретарем профільної комісії. В мене була можливість поспілкуватись з колективом бібліотеки, головою профільної комісії, з депутатським корпусом і для себе сформувати бачення. На сесії в березні це питання не отримало певної підтримки. Зараз я став першим заступником, вийшов з профільної комісії, яка припинила свою роботу. Важко приймати рішення, коли профільна комісія не працює належним чином і не дає висновків. Коли вона запрацює, ми це питання будемо обговорювати і далі рухатись, якщо будет зважена позиція кожного з учасників процесу, — розповів Антон Табунщик.

Як відомо, раніше заклад носив ім'я поета та революціонера Олексія Гмирьова, який жив у Миколаєві та працював на суднобудівному заводі. За рішенням сесії Миколаївської обласної ради в 2017 році з назви бібліотеки, згідно процесу декомунізації, прибрали ім'я Гмирьова. 

В 2020 році постійна комісія Миколаївської обласної ради з питань культури, науки та освіти, сім'ї, молоді та спорту вирішила підтримати пропозицію присвоїти закладу ім'я Дмитра Кременя.

Під час нещодавнього засідання онлайн-сесії 14 вересня депутати провалили голосування за включення в порядок денний відповідної пропозиції Вікторії Москаленко.

Це не перше провальне голосування Миколаївської обласної ради. До того, в березні, в ході сесії рішення з перейменування не підтримали14 депутатів.

Як відомо, в 2023 році святкується 70-річчя миколаївського поета Дмитра Кременя. З цього приводу Миколаївський академічний художній драматичний театр розпочав гастрольний тур по містам України. Одна з вистав акторської трупи, «Земний монолог», присвячена саме поетові.

Дмитро Дмитрович Кремінь був видатним миколаївським поетом, публіцистом, заслуженим діячем культури, лауреатом премії імені Тараса Шевченка. Про його смерть стало відомо 25 травня 2019 року.

13:45, 28 вересня, 2023
View full version