60 тис. українців випадково отримали ₴6,5 тис. за «‎єПідтримкою»‎

Допомогу у розмірі 6,5 тисяч грн за програмою «єПідтримка» безпідставно отримали 60 тисяч українців. Загалом 390 мільйонів гривень було виплачено неправомірно.

Про це з посиланням на дані Міністерства економіки України повідомляє сервіс моніторингу реєстраційних даних Опендатабот.

«Наприкінці літа 2023 року у проросійських ЗМІ розпочалася кампанія про те, що українців масово змушують повертати кошти, отримані на початку повномасштабної війни у рамках програми «єПідтримка». Опендатабот вирішив перевірити, яка ситуація з виплатами насправді та скільки людей отримали допомогу помилково», — йдеться у повідомленні.

Станом на початок вересня 2023 року більш ніж 4,7 мільйонів українців, які втратили доходи під час війни, отримали кошти. Йдеться про одноразову грошову допомогу в розмірі 6,5 тисяч гривень. Усього громадянам було виплачено 30,9 мільярдів гривень.

Із 30,9 мільярдів виплачених державою грошей, 390 мільйонів гривень було виплачено неправомірно. Загалом 60 тисяч українців отримали одноразову виплату, не маючи на це підстав.

За даними Опендатабот, 14,5 тисяч таких отримувачів вже повернули кошти до державного бюджету.

«У Мінекономіки зазначили, що усі ці громадяни є працівниками бюджетних установ — тобто, їм не повинна була виплачуватися ця допомога, адже вони отримували зарплату з держбюджету в повному обсязі», — зазначено в дописі.

Повернуті грошові кошти мають бути направлені на потреби національної безпеки та оборони.

Нагадаємо, у Миколаєві з 1 серпня автоматично продовжили виплати на пів року для внутрішньо переміщених осіб.

Раніше повідомлялось, що у Миколаєві розробили «Довідник ВПО», який буде корисним для переселенців та допоможе їм швидше інтегруватися й адаптуватися до життя у місті.

Дивитись повну версію