«Труху» та інші анонімні телеграм-канали акредитували на пресконференцію Зеленського

17:13, 19 грудня, 2023

«Труха» та ще декілька анонімних телеграм-каналів отримали акредитацію Офіса Президента на пресконференцію голови держави Володимира Зеленського.

Про це повідомила українська правозахисниця та журналістка, директорка журналістської НГО «Інститут масової інформації» Оксана Романюк. 

«Всі: говорять про медіаграмотність, етику, стандарти. Про небезпеку фейків, прозорість, відповідальність, джинсу. ОП: акредитовує труху і ще пару анонімних телег на преску Президента. А ще декілька телег анонсують преску так, наче вони серед організаторів», — написала Оксана Романюк.

Представниця ІМІ вважає, що таким чином Офіс Президента легітимізує анонімні телеграм-канали в Україні і прирівнює їх до професійних медіа, що «є просто ударом по всіх кампаніях з медіаграмотності, які ведуться в цій країні».

«Ми не зможемо пояснити громадянам, що не так з анонімними бачками, які ставлять приховану рекламу, фейки, і невідомо кому належать, якщо їх легітимізує сам Офіс Президента. І це також небезпечно, тому що окрім трухи, є купа тіньових російських медіаакторів які використовують телеграм-канали в інформаційній війні проти України», — написала Оксана Романюк.

Також вона акцентувала, що такі телеграм-канали офіційно не реєструють свою діяльність у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, оскільки для цього потрібно публікувати інформацію щодо власника та своєї діяльності. 

«При цьому всі ці телеги, які гордо називають себе медіа, чомусь не палають бажанням реєструватись в Нацраді. Бо тоді треба буде засвітити власника, юрадресу, припинити джинсу і треш, і нести відповідальність, яку несуть реальні медіа», — написала представниця ІМІ.

Читайте також статтю «НикВести» «Як РФ дезінформує світ про ситуацію у Миколаєві».

17:13, 19 грудня, 2023
View full version