Уряд спростив процедуру виплат за загибель та поранення військових

Гривневі купюри в руках. Фото: Новини.LIVEГривневі купюри в руках. Фото: Новини.LIVE

Уряд України спростив процедуру надання одноразової грошової допомоги у разі загибелі або інвалідності Захисників і Захисниць України.

Про це повідомила пресслужба Кабінету Міністрів.

Згідно з новою постановою, підписаною прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, тепер рішення про призначення та виплату одноразової грошової допомоги прийматиме Міністерство у справах ветеранів. Раніше ці рішення ухвалювала міжвідомча комісія, а виплати здійснювалися органами соціального захисту населення.

Одноразова грошова допомога у разі встановлення інвалідності через поранення, контузії, каліцтва або захворювання призначатиметься у таких розмірах:

  • 400 прожиткових мінімумів для інвалідів I групи (1,21 мільйон гривень)
  • 300 прожиткових мінімумів для інвалідів II групи (908 тисяч гривень)
  • 250 прожиткових мінімумів для інвалідів III групи (757 тисяч гривень)

У разі загибелі (смерті) Захисника чи Захисниці України, члени їхніх сімей отримають одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень.

Для отримання допомоги заявник має подати заяву до Мінветеранів у паперовій або електронній формі. Виплачувати кошти будуть в порядку черговості відповідно до дати надходження документів. Наразі прожитковий мінімум складає 3028 гривень.

20 серпня 2024 року Верховна Рада України у другому читанні ухвалила законопроєкт № 11483, який гарантує військовим, які воюють на території Росії, зокрема у Курській області, такі ж грошові виплати, як і на передовій в Україні.

Раніше повідомлялося, що військовослужбовці ЗСУ тепер можуть розрахувати своє грошове забезпечення за основними видами виплат на онлайн-калькуляторі, що розміщений на сайті social.mil.gov.ua.

Дивитись повну версію