На Закарпатті презентують шість видань миколаївського поета Кременя

В Ужгороді представлять нові книжки шевченківського лауреата, відомого поета, публіциста, перекладача Дмитра Кременя. Він сформувався як особистість на Закарпатті, а прожив більшу частину життя у Миколаєві.

Про це повідомляє газета «Голос України».

Презентація нових книжок Дмитра Креміня відбудеться 26 вересня о 17:00 в Закарпатській обласній універсальній бібліотеці імені Федора Потушняка.

Збірка віршів «Мовчання волхвів» Дмитра Креміня — це вибране поета, яке він підготував до друку разом із сином Тарасом десять років тому спеціально для закарпатського читача. Зараз понад 400-сторінкова книжка віршів, поем і симфоній побачила світ в ужгородському видавництві «ФОП Ребрик А. І.» з передмовою Наталії Ребрик і у мистецькому оформленні Корнелії Коляджин.

А ще в Ужгороді у ювілейний рік вийшли: п'єса «Вертеп» Івана Ребрика на матеріалі біографії ювіляра та методичні матеріали «Вивчення творчості Дмитра Креміня у закладах середньої освіти Закарпаття».

Вийшов і спецвипуск науково-методичного інформаційно-освітнього журналу «Вересень» Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, а також біобібліографічний покажчик «Д. Д. Кремінь: талант, у якому зійшлися гори і степи», підготований Миколаївської обласною бібліотекою.

Також побачила світ і поетична книжка-білінгва Дмитра Креміня «Скрипка з того берега» у Вашингтоні, яку також представлять в Ужгороді.

Зазначається, що крім книжок заплановане і відкриття виставки картин Дмитра Креміня, які він малював в ужгородський період життя у мистецькій студії, що нею керував відомий педагог Золтан Баконій.

Нагадаємо, що на сесії 14 вересня депутати Миколаївської обласної ради не підтримали рішення про внесення до порядку денного надання обласній універсальній науковій бібліотеці ім'я поета Дмитра Кременя.

Також нагадаємо, Миколаївський академічний художній драматичний театр розпочав гастрольний тур по містам України.

Одна з вистав акторської трупи, «Земний монолог», присвячена 70-річчю Дмитра Кременя. 

Дмитро Дмитрович Кремінь був видатним миколаївським поетом, публіцистом, заслуженим діячем культури, лауреатом премії імені Тараса Шевченка. Про його смерть стало відомо 25 травня 2019 року.

Нагадаємо, що в Ужгороді планують встановити мурали з портретами письменників —  перших Шевченківських лауреатів Закарпаття.  Серед них і видатний миколаївський поет Дмитро Кремінь.

 

Дивитись повну версію