Масштабне вторгнення в Україну може розпочатися протягом 48 годин, — Newsweek

Масштабне російське вторгнення в Україну з використанням авіаударів, ракет та наземних військ може розпочатися у наступні 48 годин.

Про це повідомляє американське видання Newsweek із посиланням на джерело в американській розвідці.

Зазначається, що президента України Володимира Зеленського було проінформовано про цю загрозу.

— Повідомлення авіаспостерігачів свідчать про те, що сьогодні вранці Росія порушила повітряний простір України, здійснивши нетривалий політ над її територією розвідувальним літаком, — додав неназваний чиновник.

За словами представника американської розвідки, оцінка Пентагону включає російські авіаудари, крилаті ракети та наземне вторгнення.

Інформацію підтвердило друге джерело в розвідорганах США, яке наголосило на комплексному характері військової операції, на яку міністерство оборони США очікувало від Росії.

Неназваний чиновник повідомив Newsweek, що вторгнення буде включати не тільки наступ з непідконтрольної території Донбасу, куди після визнання «ДНР» і «ЛНР» було відправлено додаткові російські підрозділи, а й великий наступ на Київ від північного кордону з Білоруссю, де російські війська нещодавно провели спільні навчання зі своїм союзником.

Представник США заявив, що операція почнеться з кібератаки, за якою піде наземне вторгнення, яке, ймовірно, відбудеться вночі. Проте обидва чиновники стверджували, що плани Росії можуть змінитися залежно від щоденних подій.

При цьому в Newsweek підкреслили, що анонімне джерело, близьке до українського уряду, підтвердило отримання вищенаведеної інформації.

Зазначимо, станом на 16.30 23 лютого було неможливо зайти на сайти міністерства закордонних справ України, Кабінету міністрів та Верховної Ради. Характер проблем вказував на DDOS-атаку.

Раніше посол України в США Посол Оксана Маркарова попереджала, що одним із маркерів наближення російського нападу на Україну стане зростання кількості атак хакерів.

Увечері, 23 лютого, стало відомо, що голови так званих «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням «надати допомогу у відбитті агресії з боку Збройних сил України», нібито, щоб уникнути жертв серед мирного населення та запобігання гуманітарній катастрофі.

Нагадаємо, напередодні українська розвідка доповіла президенту Володимиру Зеленському, що Харкову, Херсону та Києву загрожує напад Росії.

Дивитись повну версію