В нацпарку «Білобережжя Святослава» через військову агресію уражено понад 6 тисяч гектарів цінних земель

Станом на кінець серпня на території Національного природного парку «Білобережжя Святослава» вражено 6130 гектарів особливо цінних земель, з яких суттєва частина потерпала від вогню декілька разів.

Про це повідомили в Управлінні екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА.

Результати моніторингу складені на підставі даних із супутників Sentinel-2, що проводять наукові спіробітники установи.

«Кінбурнський півострів потерпає від вогню, спричиненого обстрілами, майже із самого початку повномасштабного вторгнення. Увесь півострів є особливо цінною природоохоронною територією. Тут створені Чорноморський біосферний заповідник, національний природний парк «Білобережжя Святослава», регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса»,— сказано у повідомленні.

Остаточно підрахувати збитки внаслідок пожеж можна буде лише після деокупації та розмінування території.

Впродовж усього часу окупації на Кінбурнській косі час від часу горять ліси. Ситуація зазвичай ускладнюється тим, що російські окупанти не дозволяли рятувальникам гасити вогонь, тому пожежі можуть тривають тижнями. Водночас, як зазначили в ОВА, Миколаївська область не може допомогти у гасінні пожеж там, оскільки усі пожежні частини та техніка, яка може туди дістатися, перебувають на окупованих територіях Херсонщини.

Через пожежі на Кінбурні під загрозою опинилися червонокнижні орхідеї, інші унікальні рослини та тварини, повідомилаомбудсмен Людмила Денісова.

Станом на липень 2023 року збитки, які були завдані заповідній території Кінбурнської коси, складають 15,6 мільярда гривень.

Дивитись повну версію