СБУ затримала в Одесі російського інформатора, який працював водієм у благодійній організації

12:33, 13 жовтня, 2023

Контррозвідка Служби безпеки викрила в Одесі ворожого агента, який діяв за завданням головного управління генштабу ЗС РФ — зловмисник розвідував позиції Сил оборони на території регіону.

Про це у п’ятницю, 13 жовтня, повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, поплічником агресора виявився місцевий житель, який ще у 2014 році за вказівкою спецслужб РФ проводив активну діяльність у проросійських організаціях. Однак, після провалу кремлівського проєкту «російської весни» на Одещині, куратори перевели свого поплічника у «режим очікування».

«Для маскування розвідувально-підривної діяльності він влаштувався водієм до місцевого осередку міжнародної благодійної організації. Діючи під прикриттям, одесит об’їжджав територію міста, де намагався виявити ключові укріпрайони та інші місця базування підрозділів ЗСУ», — йдеться в повідомленні.

Крім того, інформатор здавав ворогу маршрути переміщення українських військ у напрямку південного фронту.

Згодом, після 24 лютого 2022 року на фігуранта дистанційно вийшов резидент агентурної мережі ГРУ з території РФ та «активував» свого інформатора для збору розвідувальних відомостей в обласному центрі.

Зокрема, для комунікації з окупантами правопорушник використовував заздалегідь відпрацьовані канали зв’язку через месенджери.
Під час обшуку у зловмисника вилучено зброю з боєприпасами та мобільний телефон із доказами його листування з агресором.

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Встановлено, що резидент затриманого агента був ще і куратором диверсанта, якого СБУ затримала минулого року. За матеріалами української спецслужби, у травні цього року він отримав довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялося, що на Миколаївщині судитимуть мешканця Баштанки, який здавав позиції ЗСУ ворогу та виправдовував збройну агресію РФ проти України.

Також СБУ у ході контрдиверсійної спецоперації у прифронтових районах Миколаївщини затримала агента головного управління генштабу ЗС РФ. Ним виявився  мешканець Миколаївщини, який збирав розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння Сил оборони України на південному напрямку.

12:33, 13 жовтня, 2023
View full version