Терміни проходження ВЛК скоротили, — МОЗ

Терміни проходження військово-лікарської комісії в Україні скорочують. Тепер медогляд військовозобов'язаних має проходити не довше ніж 4 робочі дні.

Про це повідомила пресслужба МОЗ.

Разом із Нацслужбою здоров’я було встановлено граничні строки проведення досліджень і медоглядів військовозобов’язаних, а саме:

  • проведення медичних оглядів щодо придатності до військової служби — не більш як 4 робочі дні;
  • проведення лабораторних досліджень — не більш як 3 робочі дні;
  • проведення інструментальних досліджень — не більш як 3 робочі дні.

У МОЗ додали, що голови обласних військових адміністрацій, керівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки й працівники закладів охорони здоров’я повинні дотримуватися вказаних строків.

«Також вони повинні організувати раціональні маршрути проходження ВЛК і контролювати, щоб військовозобов’язані проходили медогляди за окремою чергою», — зазнали у відомстві.

Медики, які працюють у ВЛК при військкоматах, мають використовувати електронну систему охорони здоров’я, аби мати можливість переглянути записи інших лікарів щодо військовозобов'язаного. Це має пришвидшити процедуру проходження ВЛК.

Нагадаємо, 16 серпня Державне бюро розслідувань повідомило про викриття масштабної схеми заробітку на оформленні «липових» медичних довідок про непридатність до військової служби у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я. За даними слідства, цей «бізнес» організував директор медичного закладу Віктор Таран, залучивши до оборудки підлеглих лікарів, які виготовляли необхідні довідки, та правоохоронця, який і займався підбором клієнтів.

17 серпня суд взяв під варту поліцейського-фігуранта справи про видачу «липових» довідок. Підозрюваний визнав свою провину під час судового засідання.

Заступник голови Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров заявив, що викрита правоохоронцями корупційна схема заробітку на ухилянтах в обласному центрі психічного здоров’я — поодинокий випадок в медичній сфері регіону.

Також він додав, що Державне бюро розслідувань проведе додаткову перевірку у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я, щоб з’ясувати, чи причетні інші лікарі до корупційної схеми заробітку на ухилянтах.

23 серпня стало відомо, що директора Миколаївського обласного центру психічного здоров’я Віктора Тарана відправили у неоплачувану відпустку до кінця терміну дії його трудового договору — 15 листопада 2023 року.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пообіцяв, що в Україні перевірять рішення військово-лікарських комісій щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені після початку повномасштабної війни.

Дивитись повну версію