Атака на «Київстар»: російські хакери заявили, що знищили сервери мобільного оператора

Стало відомо, хто причетний до злому українського мобільного оператора «Київстар». Відповідальність на себе взяли російські хакери із групи «Сонцепек».

Про це вони написали у себе в Telegram-каналі.

За їхніми словами, команда хакерів проникла в мережу оператора і міцно закріпилася там.

«Ми, хакери «Сонцепек», беремо на себе повну відповідальність за кібератаку на «Київстар». Ми знищили 10 тисяч комп'ютерів, понад 4 тисячі серверів, всі системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання», — йдеться у дописі.

Також вони зазначили, що проникнути у мережу їм допомагали співробітники «Київстар».

Зазначимо, що у в інтерв’ю українському Forbes президент компанії Олександр Комаров сказав: «щоб так сильно пошкодити мережу безумовно повинні були бути певні рухи всередині мережі». Наразі правоохоронні органи розслідують, яким саме чином вдалося атакувати мережу.

Нагадаємо, що у вівторок, 12 грудня, у роботі оператора «Київстар» стався потужний збій. Користувачі повідомили про відсутність зв'язку, інтернету, також не працює сайт оператора.  Зокрема, збій вплинув на роботу банківських терміналів та системи оповіщення. 

Згодом у «Київстар» заявили, що причиною масштабного збою в роботі стала потужна хакерська атака, але запевнили, що персональні дані клієнтів у безпеці. Ввечері 12 грудня компанія «Київстар» повідомила, що частково відновила роботу послуг фіксованого зв`язку (зі стаціонарним обладнанням).

В компанії «Київстар» поки не можуть назвати точні терміни відновлення зв’язку, однак процес вже почався.

Також в «Київстар» вважають, що 12 грудня на компанію здійснили хакерську атаку, подібних до якої у телекомунікаційній галузі в світі ще не було.

Дивитись повну версію