Екологічна шкода як військовий злочин: екологи досліджують наслідки бойових дій у Чорному морі та документують екоцид

Чорне море, Фото: unsplashЧорне море, Фото: unsplash

Шкода морським організмам, забруднення води, обломки ракет та міни на узбережжі Чорного моря – це лише частина наслідків розпочатої Росією повномасштабної війни проти України.

Nikcenter у спільному проєкті, проведеному із колегами з п’яти причорноморських країн, дослідили, який відбиток військові дії залишають на екології та стані моря,

Зокрема зазначається, що за оцінками Військово-морських сил ЗСУ, на початку повномасштабного вторгнення Чорноморський флот РФ налічував близько 80 бойових одиниць, вже у лютому 2024-го кількість російських суден зменшилась: 26 одиниць було знищено, ще 15 — серйозно пошкоджено.

«Частина знищених російських кораблів, що становили загрозу для українців і вже атакували мирні міста, затонула. Найвідоміший з них — знищений крейсер «Москва». Флагман Чорноморського флоту РФ наблизився до узбережжя України на критично близьку відстань, чим скористалися українські захисники, прицільно вдаривши по ньому ракетами «Нептун». Хоча росіяни намагалися буксирувати судно, «Москва» все ж затонула у Чорному морі. Екологи припускають, що уламки знищеного флагману ЧФ стануть постійним джерелом забруднення», – йдеться у повідомленні.

Крім того, у червні 2022 року після ударів Сил оборони України по так званих «вишках Бойка» — бурових газовидобувних платформах — у Чорному морі були помічені значні нафтові плями, ще протягом року українські екологи спостерігали, як газовидобувні платформи продовжували горіти. Дані платформи Росія використовувала для відстежування надводної обстановки в акваторії Чорного моря. 

Начальниця відділу охорони морського середовища Державної екологічної інспекції південно-західного округу України Юлія Калініна розповіла, що поки «в нас не буде відкритий доступ до моря», не можливо оцінити завдані збитки у повному обсязі. 

«Дуже важко збирати інформацію, тому що якщо десь далеко в морі затонув літак або затонуло судно, оцінити збитки дуже важко. З часом судно ржавіє і якщо були якісь хімічні речовини на судні, ті ж нафтопродукти або паливо, вони можуть поступово виходити на поверхню і забруднювати морське середовище. Те, що ми проводимо — це спостереження короткочасних змін. По ним робити якісь прогнози на майбутнє ніхто не може», — говорить Юлія Калініна.

Також видання зазначає, що за даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, повномасштабна війна завдала Причорноморському регіону збитків майже на 305 мільярдів гривень. Серед злочинів росіян — і руйнування греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року, що призвело до потрапляння у Чорне море прісної води та стічних вод.

«За словами науковця нацпарку «Тузлівські лимани» Івана Русєва, найбільшої шкоди морським організмам, як і морю загалом, завдають саме бойові дії. Найактивніше у морі вони тривали протягом першого півріччя 2022-го, коли було захоплено та, зрештою, деокуповано острів Зміїний», – йдеться у повідомленні.

Отже, українські науковці спільно з правоохоронними органами реєструють дії російських злочинів у Чорному морі та їхні наслідки для екології. Фахівці переконані: мова йде про екоцид – умисне завдання шкоди екологічному стану України та Причорноморського регіону, за яке Російська Федерація має бути притягнута до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді.

Раніше «НикВести» писали про те, як війна руйнує екологію півдня. Головна проблема екологічних наслідків війни полягає у їхньому довготривалому та глобальному характері. Відтак, ймовірні способи їх подолання ускладнюються, однак шукати рішення потрібно вже тепер.

Дивитись повну версію