Кремлівський «воєнкор», який навів російський С-300 по Миколаєву, заочно отримав 15 років ув’язнення, — СБУ

Сергій Лебедєв, скриншот з відео РІА НовостиСергій Лебедєв, скриншот з відео РІА Новости

Російського «воєнкора» Сергія Лебедєва (Лохматого), який коригував удар ракетами РФ С-300 по багатоповерхівці в Миколаєві, заочно засудили до 15 років ув’язнення.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Слідство з'ясувало, що Лебедєв виконував завдання ФСБ за кількома напрямками, зокрема збирав розвіддані про Сили оборони та коригував російські повітряні атаки на цивільну інфраструктуру України.

Для цього засуджений залучав інформаторів через свій телеграм-канал. За допомогою одного з користувачів він скоригував удар російськими ракетами С-300 по багатоповерхівці в Миколаєві восени 2022 року.

Служба безпеки України повідомила, що Лебедєв працює на ФСБ як «позаштатний кореспондент» пропагандистського інформаційного агентства РИА Новости. В даний час він перебуває в тимчасово окупованому Донецьку.

«Також зрадник залучив до співпраці мешканця Закарпаття, який «зливав» агенту локації військових підрозділів у прикордонному регіоні. Одночасно Лебедєв брав активну участь у підготовці замовних сюжетів для кремлівських телеканалів. Там він поширював фейки про Сили оборони та обстановку на фронті», — додали у пресслужбі СБУ.

Суд визнав Лебедєва винним за частиною 2 статті 111 ККУ (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зрадник заочно отримав 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Строк відбування покарання почнеться з дати фактичного затримання фігуранта, додали в СБУ.

Як відомо, Сергій Лебедєв проживав колись в Миколаєві. Наразі він проживає на території окупованої чатсини України. Він є автором телеграм-каналу «Лохматый Z Николаев», в якому він збирав та передавав російським окупантам інформацію для майбутніх обстрілів Миколаєва.

Для цього він встановлював контакти із місцевими, які були готові передавати йому дані. Неодноразово Служба безпеки України встановлювала особи цих людей.

Наприклад, один з агента ФСБ, який працював на «Лохматого», збирав розвіддані, шпигуючи за аеродромами на території Миколаївщини.

В травні 2023 року СБУ заочно оголосила йому підозру.

Дивитись повну версію