В Африці знайшли скелет нового виду динозаврів

У Марокко виявлено останки найдавнішого представника стегозаврів, з усіх відомих вченим, динозавр, якому належать ці останки, жив на Землі 168 мільйонів років тому.

Про це повідомляє BBC.

Стегозаври були широко поширені у Північній Америці, Азії та Європі. Однак у Північній Африці стегозаврів ніколи раніше не знаходили.

Таким чином, це перший скелет ящера цього різновиду в регіоні, де, як вважалося, цей рід пізньоюрських травоїдних динозаврів не був поширений.

Група вчених, якою керує палеонтолог Сюзанна Майдмент, назвали новий вид стегозавра Adratiklit boulahfa, що у перекладі з берберської мови означає «гірська ящірка». Назва відсилає нас до місця, де знайшли останки динозавра — гірський хребет Середній Атлас у Марокко.

— Відкриття Adratiklit boulahfa особливо дивно, оскільки знайдені останки відносяться до другої доби юрського періоду — Середньої юре. Більшість знайдених останків стегозаврів відносяться до значно пізніших епох. Тому цей найдавніший із відомих представників стегозаврів допоможе нам краще зрозуміти еволюцію цієї групи динозаврів, – каже Майдмент.

Вважається, що на Землі, коли на ній мешкали динозаври, було два суперконтиненти - Лавразія (північний континент) і Гондвана (південний континент), на які в мезозої розпався протоконтинент Пангея. Лавразія включала більшу частину територій, які нині становлять континенти Північної Півкулі. Гондвана включала Африку, Південну Америку, Антарктиду, Австралію, Нову Зеландію, а також Аравію, Мадагаскар та Індію.

Стегозаври відносяться до підряду тиреофор. Як вважається, вони жили з початку нижньоюрської доби до кінця крейдяного періоду (182,7 - 66,0 мільйонів років тому). І, як вважалося, тиреофори були поширені в Лавразії. Недавнє відкриття, проте, суперечить цій теорії.

— Більшість останків стегозаврів — у тому числі й скелет стегозавра Софі (який знаходиться в британському Музеї природної історії) — було знайдено на території стародавньої Лавразії, — підтверджує Майдмент.

Нагадаємо, раніше палеонтологи проводили розкопки у Національному заповіднику Юти та виявили там скелет нового виду динозавра. Скам'янілості датую 76 мільйонами років і відносять до броньованих стародавніх рептилій.

Дивитись повну версію