В окупованому Криму на міських концертах почали співати українські пісні заборонених у РФ виконавців

10:45, 08 липня, 2022

Кримська молодь почала дедалі частіше виконувати українські пісні навіть під час офіційних заходів. Йдеться, зокрема, про композиції авторства українських виконавців, які відкрито говорять про військові злочини Росії, яка веде загарбницьку війну в Україні.

Про це йдеться у ролику «НикВести» з фрагментами концерту до Дня молоді, що відбувся 30 червня у смт Чорноморське тимчасово окупованої Автономної республіки Крим.

Деяким виконавцям по 18-19 років, а отже, під час анексії кримського півострова, їм було трохи більше 10 років. Зважаючи на все, за минулий час вони не тільки не забули українську мову, а й продовжують говорити і співати українською.

Зокрема, учасники концерту виконали пісні «Люди» Андрія Хливнюка (Бумбокс), «Спи собі сама» Андрія Кузьміна (Кузьма Скрябін) та «Обійми» Святослава Вакарчука (Океан Ельзи).

Текст останньої композиції починається фразою «Коли настане день, закінчиться війна». З березня 2022 року російська влада карає громадян за використання слова «війна», не розбираючись навіть у контексті застосування. Так, за плакат «Ні війні» або навіть «Світу – мир» можна отримати до 15 років позбавлення волі. З перших днів війни Святослав Вакарчук, будучи лейтенантом, пішов добровольцем у військкомат, проте Львівська обласна військова адміністрація поставила йому завдання — співати та піднімати бойовий дух українських солдатів, чим нині й займається виконавець: кулуари та концертні зали він змінив на окопи. З 17 березня Святослав Вакарчук та група «Океан Ельзи» перебувають у списку заборонених у РФ.

Автор іншої композиції, що звучить, Андрій Хливнюк, з початку повномасштабного вторгнення Росії записався до лав Патрульної поліції Києва, яка захищала українську столицю під час спроб російських військ захопити місто. Музику Андрія Хливнюка та його гурту Бумбокс заборонено в Росії ще з 2014 року.

Що стосується загиблого у 2015 році Андрія Кузьменка (Кузьма Скрябін), він також завжди відкрито засуджував агресію Росії проти України, називаючи те, що відбувається у 2014 році на Донбасі війною, яку розв'язав президент РФ Володимир Путін. Виступаючи проти цього, Кузьма одного разу влаштував перфоманс на сцені, куди взяв гумову ляльку з промовистим антипутінським написом «ПТН ПНХ».

Редакція переглянула відеозаписи аналогічних концертів до Дня молоді в цьому населеному пункті за останні 3 роки, і не знайшла виконання українських пісень. Це може говорити про те, що проукраїнські настрої серед жителів Криму стали особливо помітними на тлі вторгнення Росії в Україну, яке супроводжується військовими злочинами, знищенням цілих міст та жорстокістю до населення України з боку військовослужбовців РФ.

Зазначимо, що російські окупанти обстрілюють територію України, запускаючи ракети з території тимчасово окупованого Росією Криму. Таким чином, окупанти намагаються зруйнувати інфраструктуру тих регіонів, де безпосередньо не продовжуються бойові дії, а також психологічно тиснути на населення.

Нагадаємо, 1 липня відбулася телефонна розмова Головкому ЗСУ Валерія Залужного з його американським колегом Марком Міллі, де вони обговорили стратегічне завдання Сил оборони України — звільнення всієї української території в межах міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим.

10:45, 08 липня, 2022
View full version