Путін може погрожувати ядерною зброєю, щоби стримати контрнаступ ЗСУ, — аналітики ISW

Президент РФ Володимир Путін може заявити, що використає ядерну зброю не лише у разі нападу на Росію, а й на нещодавно анексовані території. У такий спосіб він може намагатися стримати український контрнаступ.

Про це заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

— Путін міг би використати ядерні погрози для стримування українського контрнаступу в анексованих Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Після анексії (цих областей, — прим.) Путін може заявити, прямо або натяками, що дія російської доктрини, яка дозволяє використання ядерної зброї для захисту території РФ, поширюється і на щойно анексовані території, — кажуть в ISW.

Аналітики зазначать, що такі дії загрожуватимуть Україні та її партнерам ядерною атакою, якщо український контрнаступ для звільнення окупованих Росією територій триватиме.

За словами аналітиків, Володимир Путін може вважати, що погрози ядерною зброєю відновлять російський фактор стримування після того, як вторгнення в Україну підірвало можливості звичайних засобів стримування РФ. А втім, попередні натяки Росії на готовність застосувати ядерну зброю виявилися марними.

— Україна та її західні партнери можуть мати вужчу нагоду підтримати контрнаступ України на окуповану українську територію до того, як Кремль її анексує, — припускають аналітики ISW.

Зазначимо, що, на думку США, Росія планує анексувати окуповану територію України вже восени 2022 року. Про це заявив координатор Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі. Йдеться про Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області. Терміни анексії, ймовірно, залежать від того, наскільки Володимир Путін розуміє погіршений стан російської армії в Україні.

Нагадаємо, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім вважає, що удари українських сил по мосту в Антонівці ускладнили логістику для окупантів. Наразі ЗСУ контролюють шляхи відходу військ РФ на Херсонщині.

Дивитись повну версію