Ексшеф військової розвідки Фінляндії вважає за необхідне вибивання російської армії з півдня України: «Вони поважають лише силу»

Колишній керівник фінської військової розвідки Пекка Товері попередив західні країни, що вони мають не дати Росії ані єдиного шансу залишитися у Херсонській та Запорізькій областях.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню El Periodico.

Генерал-майор акцентував, що Росія розв'яже багато нових конфліктів у Європі протягом наступних десятиліть, якщо їй вдасться безкарно анексувати частину півдня України.

— Росіяни поважають лише силу. Це марна трата часу на переговори з ними, якщо ви не робите це з позиції сили. Ви повинні сказати їм: «Якщо ви не підкоритеся, ми вас зламаємо». Путін 25 років грав у безкартний покер, бо Захід не хоче конфронтації. Ми не хотіли ускладнювати нам життя. Ми створили монстра Путіна. Він убивав людей у Європі наліво і направо. Він займався кримінальною діяльністю, і ми майже не підвищували голос. Тому ми повинні створити значну силу, щоб вони зрозуміли, що виграти в цій грі нічого. І що вони є нацією в занепаді: бензоколонкою, якою керує мафія, як казав наш колишній президент Мартті Ахтісаарі, — підкреслив розвідник у відставці.

За словами Пекки Товері, зараз країни Європи повинні прискоренно переозброюватися, аби мати можливість дати конкретну відсіч на будь-які проявлення російської агресії.

— Моє головне занепокоєння полягає в тому, щоб ми здалися і дозволили Росії робити те, що вона хоче. Якщо Путін зможе забрати частину України, він зрозуміє, що це шлях, і, як тільки він відбудує свою армію, він повернеться до бою. Це був би не кінець, а початок потенційно гірших конфліктів. Це чимось нагадує 1930-ті роки, тому що західні країни не вчасно зупинили Гітлера, — нагадав він.

Нагадаємо, Фінляндія вирішила побудувати на кордоні з Росією міцну огорожу.

Дивитись повну версію