«Тактика салямі». Якої першої великої цілі мають досягти ЗСУ на півдні України, — експерт

Військовий експерт Петро Черник назвав першу велику ціль, якої Збройні сили України мають досягти на півдні країни.

Про це він заявив в ефірі Радіо НВ.

За словами військового експерта, ЗСУ потрібно сконцентруватися лише на одному напрямку — «тільки маленькими кроками чи я ще назвав би цю тактику „тактикою салямі“, відрізання назад усіх наших територій».

Першою стратегічною та великою ціллю Черник вважає правий берег Дніпра.

— Як тільки нам вдасться його деокупувати, наголошую, ми тоді наблизимося практично до Дніпра і через Дніпро зможемо розпочати серйозні вогневі впливи, особливо на плацдармі, який я називаю Нова Каховка. На мою думку, це стратегічна точка, ось її потрібно також відбивати в обов'язковому порядку, тому що нагадаю, там знаходяться гідровузли, які контролюють кримську воду, — сказав він про цю ціль.

За словами військового експерта, якщо Україна зможе перекрити Кримський канал, це «суттєво покращить наш, в тому числі, і психологічний тиск на противника».

Черник також наголосив, що під час деокупації українських територій «поспішати треба повільно», оскільки, на його думку, «поспіх і бажання якнайшвидше звільнити всі наші території можуть бути для нас смертельними пастками».

Раніше експерт з довгострокових стратегій та учасник Несторівської групи інтелектуалів заявив в інтерв'ю НВ, що Україні найближчим часом потрібно домогтися звільнення півдня та Криму.

За даними в.о. голови Херсонської ОВА Дмитра Бутрія, на Херсонщині звільнили від окупантів 46 населених пунктів. Більшість звільнених населених пунктів розташовані на півночі регіону – на кордоні з Дніпропетровською областю. Ще кілька були звільнені на півдні на кордоні з Миколаївською областю.

За словами Бутрія, на деокупованій території є села, які практично зруйновані на 90%. Вони й зараз перебувають під постійними обстрілами, а населення переважно виїхало.

Дивитись повну версію