Через замінування та забруднення майже 30% сільськогосподарської землі Миколаївщини не обробляється, — Гайду

У Миколаївській області через замінування та забруднення майже 30% сільськогосподарської землі сьогодні не обробляється.

Про це розповів народний депутат Олександр Гайду в інтерв’ю «НикВести».

— Ситуація сумна. Проблем багато. Основна з них — це те, що під час окупації та обстрілів велика кількість земель замінована або пошкоджена небезпечними вибуховими предметами, або забруднена різними речовинами, які є в снарядах. Багато полів не засіяно через обстріли, і вже другий сезон не обробляються, а відповідно, погіршується якість ґрунту. Це не дає можливість нормально сіятися,  зазначає народний депутат.

За його словами, у Миколаївській області велика кількість  замінованих земель знаходиться у Снігурівському районі. Наразі робота з розмінування ведеться. Лише після цього аграрії зможуть безпечно працювати.

— Поки не розмінують — роботи точно не ведуться. Це, по-перше, небезпечно для життя людей, які обробляють землю. Було багато випадків, коли підривались трактори. Аграрії ризикові люди, у моєму розумінні — справжні герої сільськогосподарського фронту. Вони на свій страх та ризик, особливо на початку повномасштабної війни, коли була посівна, посіялись. Попри те, що була нестача дизельного палива. Потім, була проблема з посівним матеріалом, мінеральними добривами, засобами захисту рослин. Ці проблеми навалилися просто на голову всім. Тому що імпорту не було — війна йде. Тим не менш, усіма правдами і неправдами люди посіялись, — розповів він.

Раніше голова Миколаївської обласної військової державної адміністрації Віталій Кім розповів, що посівна цього року почнеться вчасно, але не на всіх територіях Миколаївської області. В колишніх прифронтових районах виробники сільськогосподарської продукції не зможуть розпочати роботу, через велику кількість замінувань та нерозірваних снарядів.

Дивитись повну версію