В миколаївському університеті Сухомлинського розповіли, коли відновлять зруйновані Росією корпуси

Зруйновані російськими ракетами корпуси Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського почнуть відновлювати після завершення війни. Наразі перед вишем стоїть завдання виконати роботи з розбору завалів.  

Про це повідомив ректор вишу Валерій Будак, йдеться у сюжеті телеканалу «МАРТ».

За його словами, питання відновлення університету обговорювалося з міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом: «Нас просили робити зараз те, що пов'язано з розбором завалів. Відновлення треба роботи тоді, коли завершиться війна і почнеться відбудова держави».

За словами проректора вишу Вікторії Даниленко демонтажні роботи ще не розпочалися, однак університет вже звернувся з цього питання до міської влади та Міністерства освіти. 

— Зараз ми ведемо листування з нашою місцевою владою, тому що є певні законодавчі процеси. Наприклад, у постанові Кабміну написано, що рішення (щодо демонтажу, – прим.) приймають виконавчі органи місцевої влади. Але водночас є закон про містобудівну діяльність, де сказано, що рішення приймає власник. Тому ми звернулися до Міністерства освіти за дозволом демонтувати ці аварійні частини. Також звернулися до міської влади. Наразі чекаємо вирішення цієї проблеми. 

Все залежить від демонтажу. Як тільки буде проведено демонтажні роботи, проектно-кошторисна документація разом з експертизою – це, думаю місяць-два. Далі – торги і відновлення, – каже Вікторія Даниленко.

За словами ректора, студенти зараз навчаються онлайн, оскільки укриття вишу розраховане тільки на ту кількість викладачів, які зараз працюють у стінах університету. 

Водночас викладачі та студенти займаються волонтерством, зокрема, плетуть сітки військовим на фронт. 

— Університет – це не стіни, це люди, працівники. Наші студенти зараз тримають освітній фронт. Вони перемагають на олімпіадах, беруть участь у різних конкурсах. Вони також збираються у різних групах та допомагають нашим військовим, допомагають дітям з Очакова, – каже голова студради вишу Анастасія

Нагадаємо, що 15 липня та 2 серпня 2022 року внаслідок ракетних ударів руйнації зазнали корпуси одного з найбільших вищих навчальних закладів міста – Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського.

Також повідомлялося, що у Чорноморському національному університеті імені Петра Могили активно працюють над ліквідацією наслідків російських обстрілів протягом 2022 року, найбільший з яких спричинив руйнування фасаду головного корпусу вишу.

Дивитись повну версію