Майже половина українців підтримують негайну відповідальність за скандал у Міноборони, — опитування

Думки українців розділилися в питанні щодо того, як реагувати на проблеми з закупівлями в Міноборони.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке проводили 14-22 лютого.

Респондентам поставили запитання про їхнє ставлення до розслідувань можливої корупції в Міністерстві оборони: це мають бути негайні кадрові рішення на тлі гострої важливості під час війни чи це мають бути ретельні, хоч і, можливо, довші розслідування, щоб не провокувати нестабільність у міністерстві та не шкодити обороні.

Близько 46% українців вважають, що краще ретельніше та довше розслідувати. Натомість 47% опитаних вважають, що мають бути негайні рішення за найменшою підозрою в корупції.

Водночас соціологи зазначили, що позиція щодо міністерства не пов'язана зі «зрадофільськими» чи «депресивними» настроями. З-поміж тих, хто вимагає швидких рішень, і з-поміж тих, хто хоче ретельнішого розслідування, абсолютна більшість висловилися проти будь-яких поступок Росії.

КМІС провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонів. Опитали 2002 повнолітніх респондентів у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%.

За умов війни, крім формальної похибки, додається певне систематичне відхилення. Якщо ще в травні серед усіх опитаних респондентів 2,5-4% проживали на окупованих після 24 лютого територіях (і це відповідало відсотку тих, хто там проживає, бо генерація номерів телефонів була випадковою), то зараз через вимкнення окупантами телефонного зв’язку вдалося опитати лише 2 респондентів (із 2002), які наразі проживають в окупованих населених пунктах. Важливо зазначити, що хоча погляди респондентів, які проживали в окупації, дещо відрізнялися, загальні тенденції були досить подібні. Тобто неможливість зараз опитати таких респондентів істотно не впливає на якість результатів.

Нагадаємо, більшість українців вважають, що Україна здобуде перемогу над російськими загарбниками вже скоро, завдяки допомозі партнерів.

Дивитись повну версію