У Миколаєві прийняли програму часткової компенсації заміни водомереж у багатоквартирних будинках

У четвер, 9 березня, на сесії Миколаївської міськради депутати прийняли програму часткового відшкодування коштів за заміну водомереж у багатоквартирних будинках.

За відповідне рішення проголосували 29 депутатів, один був проти, ще троє утрималися. Пишуть «НикВести».

Під час розгляду питання кілька депутатів висловилися проти прийняття цієї програми сьогодні. Зокрема, Сергій Кантор вважає, що заміною труб у багатоповерхівках має займатися місто після перемоги, не залучаючи кошти населення, у якого їх і так небагато.

— На комісії я голосував проти. І не тишком, а публічно сказав проти. Я за те, щоб ми в розумний спосіб залишки (бюджету-22, — прим.) направляли. Я проти того, щоб довоєнний підхід застосовували під час воєнних дій. Якщо вже є інвентаризація наших проблем, пов’язаних з війною, хотілося б, щоб місто саме займалося цими питаннями. За рахунок своїх джерел, ресурсу, яким нам будуть допомагати. Тому що сьогодні в місці проблема з робочими місцями. Щоб потім ми не сказали ОСББ чи управляючим компаніям: «Хлопці, сьогодні є така програма, але на неї немає коштів, а ви куріть». У нас сьогодні є військова адміністрація, є в місті мер. І вони повинні з позиції свого поверху дивитися комплексно на ці питання. А це підхід: «Я хочу бути депутатом до кінця життя, тому я програму запропонував, я такий класний пацан і всьо». Давайте дивитися на це іншими очима, — сказав Сергій Кантор.

Депутатка Олена Кісельова попросила перенести розгляд програми, оскільки не у всіх депутатів була можливість з нею ознайомитися.

— Дана програма за певних обставин потенційно несе в собі корупційні ризики. Вона не проходила комісію (з питань законності, — прим.). Тому, щоб потім не задавати питання, чи проходила вона антикорупційну експертизу, а ви мені потім будете повідомляти, що під час військового стану немає в цьому необхідності. Але корупція нікуди не дівається під час військового стану, а ще буйно розквітає. Програма має бути вивчена і пройти певний шлях. Більш того, якщо вона не вирішує сьогодні фінансову проблему, і ми не будемо витрачати в найближчі два тижні кошти на неї, хай вона полежить до наступного розгляду. Сьогодні вона не готова, — сказала Олена Кісельова.

Після цього мер поставив на голосування питання щодо зняття проєкту з розгляду, однак воно не набрало необхідної кількості голосів. Потім більшість депутатів проголосувала за прийняття програми.

Нагадаємо,  що програма розрахована на два роки та стосується часткового відшкодування  поточних ремонтів мереж водопостачання у багатоквартирних будинках. Відшкодування проводитиметься за ремонт тільки тих мереж, які знаходяться у підвалах будинках і не стосується розгалуження по квартирах.  Сума відшкодування - 50% від  загальної вартості  робіт та матеріалів, але не більше 150 тисяч гривень. Участь у програмі можуть приймати як ОСББ, так і управляючі компанії міста. Після ухвалення програми, їм потрібно буде звернутися до департаменту ЖКГ та надати дефектний акт, де вказано об’єми робіт та кошторисна документація.

Повідомлялося також, що відповідно до звернень миколаївців, у близько 1500 багатоквартирних будинків необхідно терміново міняти внутрішні водомережі. Загалом же заміни труб потребують 3 тисячі 385 будинків або 80% житлового фонду.

Дивитись повну версію