Нардеп Копитін у складі делегації поїхав до Сербії — це перший офіційний візит України за 20 років

У середу 5 квітня українська парламентська делегація прибула до Сербії з офіційним візитом. Серед членів делегації — миколаївський нардеп Ігор Копитін.

Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

Нардеп відзначив, що фактично, це перший офіційний візит більш ніж за 20 років. Делегація спочатку відвідала парламент Сербії, який називається Народна Скупщина, де зустрілася з керівником групи Народної Скупщини з міжпарламентських зв'язків з Україною Мілованом Дрецуном та членом цієї групи Александаром Оленіком, завдяки якому цей візит взагалі став можливим.

— Говорили про поточну політичну ситуацію та можливості для покращення міжпарламентської співпраці. Іноземні колеги запевнили нас у своїй підтримці та повазі територіальної цілісності України. Маємо домовленості як про співпрацю на рівні Парламентів, так і в галузях медицини, освіти та культури, — відзначив Ігор Копитін.

Також українські депутати зустрілися з міністром економіки Сербії Раде Бастою. Він відомий тим, що нещодавно виступив за введення економічних санкцій проти РФ.

— Враховуючи проросійські настрої серед керівництва Сербії, це доволі сміливий крок, який викликає захоплення. Мав можливість сьогодні йому подякувати за цю позицію. Приємно, що пан Баста розуміє, що майбутнє Сербії – в ЄС. І саме вступ країни до Європейського союзу – це його ціль та мрія. Тепер в нього буде ще одна «Мрія». Подарували йому картину з нашим Ан-225. Будемо раді вітати пана Басту в Україні, — повідомив нардеп.

Крім того делегація зустрілася з представниками сербського бізнесу. Вони відзначили, що готові до співпраці з українськими бізнесменами.

— Обговорили з ними можливі спільні проекти та сфери, які можуть бути цікавими обом країнам. Для більш зручної та продуктивної комунікації домовилися створити бізнесову асоціацію за участю представників обох країн. Також найближчим часом організуємо візит сербських бізнесменів для України. Впевнений, співпраця України та Сербії у цій сфері має всі перспективи для поглиблення та розвитку, — розповів Ігор Копитін.

Він додав, що нардепи мали зустріч з послом США в Сербії Крістофером Хіллом та членом Республіканської партії, американським сенатором від штату Монтана Стівеном Дейнсом у посольстві США.

— Наші американські партнери вчергове запевнили в тому, що США і надалі підтримуватимуть Україну у боротьбі проти російської агресії. Ми ж зі своєї сторони подякували і за пакет військової допомоги на $2,6 мільярди, який був оголошений вчора, і за всю ту допомогу, яку США вже надали Україні, — розповів він.

Як повідомлялося, напередодні візиту української делегації до Сербії росіяни почали розповсюджувати пропагандистські матеріали, розраховані на сербську аудиторію. Зокрема, там згадують миколаївського нардепа Ігоря Копитіна, критикуючи його за передачу дронів армії та допомогу у звільненні бійців «Азова» та морпіхів із полону.

Раніше міністр економіки Сербії Раде Башта закликав до якнайшвидшого запровадження санкцій проти Росії, оскільки країна перебуває під величезним тиском, а повномасштабна війна в Україні навряд чи завершиться швидко.

Дивитись повну версію