Гроші на компенсацію за зруйноване житло братимуть з арештованих активів російського Сбербанку

Гроші на компенсацію за зруйноване житло братимуть з кількох джерел, основна сума — від Сбербанку Росії.

Про це повідомила глава партії «Слуга народу» та авторка закону Олена Шуляк в інтервʼю проєкту «Радіо Свобода» «Ти як?».

Фінансувати відшкодування зруйнованого під час повномасштабної війни житла будуть коштами державного та місцевих бюджетів, грошами від міжнародних донорів і з майбутніх репарацій РФ. Зараз головним джерелом є конфісковані кошти «дочок» російських банків.

«Основна сума — від Сбербанку Росії. І ми якраз ці гроші планувалися витрачати на компенсації. Тому станом на сьогодні в нас точно є 17 мільярдів гривень. І 35 мільярдів прибутку Національного банку України теж можна буде використати на різні процеси, повʼязані з відновленням. Ми розраховуємо, що цього року компенсацію отримають десятки тисяч сімей», — розповіла Олена Шуляк.

Станом на осінь 2022 року понад 2,4 мільйона українців мали пошкоджене чи зруйноване бойовими діями житло.

Нагадаємо, Миколаївська область стане пілотним регіоном, який запровадить розширену програму пільгових кредитів на житло для військовополонених. Зокрема, планується з обласного бюджету виділити кошти для компенсації 20% першого внеску на придбання квартири для військовополонених.

Дивитись повну версію