Якщо рівень води в Миколаєві підніметься ще на 28 сантиметрів, то ситуація буде критичною, — Сєнкевич

16:29, 07 червня, 2023

Станом на 15:00 7 червня рівень води в акваторії Миколаєва піднявся на 77 сантиметрів.

Підняття води зафіксовано на пляжах Намиву, Корабельного району, мікрорайону Соляні, у яхт-клубі, а також на окремих ділянках Великої Коренихи та Широкої балки, повідомив мер Олександр Сєнкевич.

Водночас він додав, що це не є критичним рівнем підняття води для міста, оскільки така позначка не складає 105 сантиметрів. 

— Стежимо за ситуацією. Одразу заспокою містян. Критичною позначкою для Миколаєва є +105 сантиметрів, але за словами фахівців, сьогоднішні ранкові цифри є плюс-мінус піковими, тому надалі рівень води має спадати, – зазначив Олександр Сєнкевич.

В коментарі «НикВести» директор міського комунального підприємства «ЕЛУ Автодоріг» Віталій Шевченко повідомив, що у той час, як рівень води в акваторії різних районів Миколаєва підвищився на 67 сантиметрів, біля понтонного мосту в районі Аляудського півострова він складав вже майже метр. 

— Ми бачимо зараз (станом на ранок 7 червня, – прим.) не 67 сантиметрів, а майже метр. Але раніше ми вже бачили повінь, коли вода тут була аж на території цієї площини (сягала рівня понтонного мосту, – прим.). Тож ми бачимо, що у нас є ще 70-80 сантиметрів (допустимого підняття рівня води, який дозволить вберегти конструкції понтона, – прим.), – зазначив Віталій Шевченко.

Як повідомлялося, в ніч на 6 червня росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС.  Через підрив на правому березі Херсонської області розпочали евакуацію населення з небезпечних місць. За словами фахівців «Укргідроенерго», Каховська ГЕС не підлягає відновленню після підриву.

Як наслідок – почало повністю або частково затоплювати територію Херсонської та Миколаївської областей, зокрема самі обласні центри. Людей та тварин автобусами та потягом евакуйовують з Херсона до Миколаєва та інших міст.

Внаслідок підриву греблі Каховської гідроелектростанції під загрозою затоплення опинилися до 80 населених пунктів, а півдню України загрожує екологічна катастрофа, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що підтоплення Кінбурнської коси через підрив Каховської ГЕС не буде. За його словами, теоретично може підтопити тільки дорогу і півострів тимчасово стане островом. Однак еколог Олег Деркач припускає, що Кінбурнський півострів може затопити на три метри. 

Станом на ранок 7 червня в Снігурівській громаді внаслідок затоплення зруйновано вже три мости. Також продовжує підвищуватися рівень води в акваторії Миколаєва: підтоплено Намив, Корабельний район, мікрорайон Соляні, мікрорайон Матвіївка, Аляудський півострів, яхт-клуб, а також на окремі ділянки Великої Коренихи та Широкої балки.

Водночас в Міненерго повідомили, що внаслідок підриву Каховської ГЕС та спричинену ним повінь в Миколаївській області підтоплено дві сонячні електростанції.

16:29, 07 червня, 2023
View full version