Миколаївські кіберполіцейські розповіли про найпоширеніші схеми та махінації шахраїв в регіоні

Попри введений воєнний стан, кількість злочинів в інтернеті у Миколаївській області зросла. З початку 2023 року близько 2 тисяч мешканців зіштовхнулися із проблемою кібершахрайства.

Про це на брифінгу Нацполіції розповіла начальниця відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Ганна Забєліна, повідомляє кореспондент «НикВести».

Неодноразово правоохоронні органи отримують скарги про різні махінації та обманні схеми, вагома частина яких стосується воєнних злочинів.

Тільки 3% звернень пов'язані з кібершахрайствами, але не варто забувати, що ми живемо у воєнний час, де більшість звернень військові, – зазначила Ганна Забєліна.

За словами начальника відділу, з початку повномасштабного вторгнення змінилася тенденція шахрайств. Адже близько 1% шахраїв перебувають за кордоном і вчиняють злочини щодо своїх співгромадян. Нерідко на аналогічні схеми ведуться люди похилого віку, які не ознайомлені з правилами кібергігієни.

Зменшилася кількість звернень щодо онлайн комерції, але значно зросла кількість звернень щодо фішингу та вишингу. Це виманювання персональних даних або реквізитів банківської картки телефоном. Вішинг це те саме, що й фішинг, тільки телефоном, – повідомила вона.

Крім того, представники кіберполіції зазначають, що шахраї змістили фокус і тепер частіше можна зустріти афери через фінансові збори та волонтерську діяльність.

Після початку повномасштабного вторгнення з'явилися донати, соціальна допомога, ВПО, оренда житла, коли люди переміщалися вимушено. Звичайно, зростає кількість шахраїв схем, що розробляються, збільшується ошуканих, зростає процент за кількістю звернень, - підсумував старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Максим Гусар.

Нагадаємо, раніше кіберполіція викрила злочинну групу, яка за допомогою фішингу привласнила понад 2 мільйони гривень.

До того ж, правоохоронці затримали 26-річного мешканця Миколаївщини, який, прикриваючись назвою відомого благодійного фонду, обікрав українців на понад 1 мільйон гривень. Псевдоволонтер публікував у YouTube-канал ролики про збори на потреби ЗСУ. В описі відео чоловік вказував свої реквізити для перерахування коштів.

Дивитись повну версію