Поліція відкрила кримінальну справу проти миколаївця, який ображав жінок через українську мову

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян у Миколаєві.

Про це повідомляє пресслужба ГУНП в Миколаївській області.

Під час моніторингу поліцейські виявили публікацію «НикВести», у якій є відео, де в одному з мікрорайонів Миколаєва чоловік принижує на вулиці жінку через її спілкування українською мовою.

«За вказаним фактом слідчі відділення поліції № 3 Миколаївського районного управління розпочали кримінальне провадження за частиною 1 статті 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України», — йдеться у повідомленні.

Поліцейські встановлюють усіх учасників події.

Нагадаємо, що за словами жінки, яка зняла відео, коли вона стояла з подругою біля магазину, чоловік пройшов повз них один раз і лайливо висловився в їхній бік, після чого відійшов взяти цигарку. Проте потім він знову повернувся до жінок, і почувши українську мову, назвав їх «бандерками». На відео також чоловік називає жінок «вонючими с*ками» та «хохлятскими пид**асами».

Як відомо, це не перший випадок, коли в Миколаєві місцевих ображають за використання в побуті української мови. Днями така ситуація сталась в центрі міста, де жінка почала ображати перехожу за те, що вона спілкувалась українською мовою. 

Пізніше поліція розпочала кримінальне провадження за фактом порушення рівноправності громадян. 

На ситуацію відреагував також мовний омбудсмен Тарас Кремінь, заявивши, що така дискримінація не є типовою в Україні.

Підкреслимо також, що станом на сьогоднішній день кількість людей, які розмовляють українською мовою в повсякденному житті, зокрема, в Миколаєві стала рекордною за роки незалежності України.

Дивитись повну версію