Deloitte перевірить на доброчесність роботу водоканалу в Миколаєві

Компанія «Deloitte», яка входить до четвірки найбільших аудиторських компаній світу, проведе оцінку доброчесності комунального підприємства «Миколаївводоканал».

Учора, 4 вересня, в Миколаєві пройшла стартова зустріч з представниками компанії «Deloitte» в Україні, пишуть «НикВести».

Велика четвірка аудиторських компаній — це чотири найбільших у світі компаній, які надають аудиторські і консалтингові послуги. У список входять PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Ernst&Young та KPMG.

Оцінка роботи КП «Миколаївводоканал» проводиться консалтинговою компанією «Deloitte» в рамках проєкту «Міста доброчесності» Антикорупційної ініціативи ЄС.

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич зазначив, що проєкт є масштабним та складним, але це дозволить працювати ефективніше.

— Ми хочемо, аби наш антикорупційний департамент працював більш ефективно. У нас є підприємства, які використовують бюджетні кошти, тому вони також повинні пройти через ці процедури, — сказав Олександр Сєнкевич.

Мер заявив, що владі нічого ховати на «Миколаївводканалі», тому він хоче перевірити підприємство та виправити виявлені недоліки.

— Ми хочемо, щоб одна з найбільших організайцій, яка займається аудитом дала оцінку нашому підприємству. Що потрібно зробити, щоб працювати більш ефективно, знайти якісь проблеми, помилки і зробити зразково показовим це підприємство для інших підприємств цієї сфери в Україні, — сказав міській голова.

Олександр Сєнкевич нагадав, що основною умовою роботи з іноземними партнерами є прозора праця для подальшого надходження нових ідей розвитку.

— Миколаїв хоче стати прикладом для інших міст в напрямку прозорості процесів та використання бюджетних коштів, — сказав він.

Керівник компонента «Міста доброчесності» Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Тарас Случик зазначив, що вони підтримують і допомагають водоканалам і виконавчим органам влади.

— Це не перший проєкт по водоканалу, та якщо буде запит, ми будемо працювати і на інших комунальних підприємствах Миколаєва, — додав він.

Старший консультант з доброго врядування EUACI Тарас Хавунка висловив надію, що це стане хорошою практикою для інших партнерів та підприємств країни.

— За допомого Миколаєва, спільно з партнерами ми намагаємося зробити кращі умови ніж є сьогодні. Ми робимо потужний поштовх у майбутній співпраці з містами у процесі відновлення країни, — сказав Тарас Хавунка.

Заступник керівника проєкту, лідер послуг з корпоративного управління та ESG, департамент управління ризиками «Deloitte» в Україні Марина Римкіна сказала, що в команді вони мають юридичних працівників, спеціалістів з водопостачання та закупівель. Також планують залучати ще інших консультантів.

— В рамках даного проєкту у нас заплановано, як мінімум три візити до міст в яких проводиться оцінка і відповідно два великих інтервʼю. Кожен із етапів проєкту завершується експертною оцінкою. Ми розуміємо, що можливо в кінці року та початку наступного буде не дуже продуктивний, тому визначаємо, що чотири тижні в нас може бути призупинення проєктів, адже ми плануємо на цей час публічні презентації, — розповіла Марина Римкіна.

Гендиректор «Миколаївводоканалу» Борис Дуденко звернувся з проханням про можливість пришвидшити певні етапи. Марина Римкіна відповіла йому, що отримала приємне враження від перших етапів роботи з підприємством, оскільки їм вже передали 70% запитуваної інформації, яка потрібна для оцінки водоканалу. Та вона сподівається, що робота продовжиться в такому ж руслі.

Також Марина Римкіна розповіла, що вже триває шостий тиждень реалізації проєкту.

— Даний проєкт розрахований на 24 тижні та спрямований на підтримку міст й прозорості підприємств водопостачання. Проєкт складається з трьох блоків: будуємо оцінку, робимо аналіз, будуємо план розвитку підприємств. Останім етапом буде публічна презентація проєкту, — сказала вона.

Вона додала, що цей проєкт не є суто аудиторським, а більше направлений на допомогу підприємствам.

Олександр Сєнкевич поцікавився практичністю вказаної оцінки, щоб це не стало черговим аудитом, який просто буде лежати у паперовому вигляді. На це представники Deloitte пояснили, що на основі отриманих результатів оцінки водоканалу вони розроблять ряд рішень для самого підприємства, виконкому та сесії міськради, що дозволить практично покращити ефективність «Миколаївводоканалу».

Результатом оцінки стане не просто звіт, а дорожня карта для покращення роботи комунального підприємства. Наступний звіт запланували в листопаді.

Зауважимо, що методологію оцінки оновлять з урахуванням поточної ситуації в Миколаєві. Експерти перевірятимуть діяльність підприємства за такими напрямками, як загальне управління, послуги, комунікації, корпоративне управління, етичні аспекти, управління активами, закупівлі, фінанси та економіки. 

Нагадаємо, глобальна реконструкція водогону, яку проведуть у Миколаєві, забезпечить містянам стабільне водопостачання та незалежність від мереж, які зруйнувала солона вода.

Дивитись повну версію