«Давайте підтримаємо Зеленського щодо мобілізації», — Федорова пропонує очну сесію облради для вручення повісток депутатам

Депутатка обласної ради, лікарка Світлана Федорова запропонувала колегам на наступну сесію зібратися в очному режимі та запросити представників центру комплектування для вручення повісток.

Таким чином депутатський корпус підтримає рішення президента та Ради нацбезпеки і оборони щодо мобілізації, відзначила вона на сесії 14 вересня, пишуть «НикВести».

Світлана Федорова

Вона додала, що за її інформацією, частина депутатів-чоловіків мають довідки про непридатність до служби, та нагадала, що Володимир Зеленський нещодавно ініціював перевірку таких довідок.

— Я хочу внести пропозицію до порядку денного, а саме: підтримати найголовніше на сьогодні — це наша перемога. І це ініціатива президента та РНБО про мобілізацію. Чомусь не всі депутати обласної ради захищають і прагнуть захищати нашу державу. Я хочу запропонувати провести наступну сесію очно. Бо коли треба було обирати нового очільника облради, чомусь всі зібралися, навіть коли вибухи лунали кожного дня. А сьогодні чомусь ми всі онлайн засідаємо. Ті, хто не прийде, — ми всі зрозуміємо, що бояться чогось чоловіки наші. На сьогодні дуже багато молодих депутатів, у яких є ВЛК (рішення військово-лікарської комісії про непридатність до служби, — прим.). Але ж президент Володимир Зеленський сказав, що треба переглянути висновки ВЛК. Як вони робляться, ми бачимо на прикладі одного з наших обласних закладів, — сказала Світлана Федорова.

Вона запропонувала зібрати офлайн-сесію з врученням повісток депутатам, аби ті показали «як захищати державу» та допомогли військовим, які давно знаходяться на фронті.

— Чому би нам не провести очну сесію, запропонувати з’явитися депутатам, особливо, це молоді люди, які відвідують спортзали, з «батальйону Монако» спостерігають за вторгненням. Чомусь Єлінєвський у свої 60 років з першого дня (повномасштабної війни, — прим.) служить, а всі решта ховаються. Я розумію, що і ми, жінки, в 50 років можемо служити, а ви за нашими спинами, ну нічого. Так ось, підтримаємо ініціативу президента щодо мобілізації, проводимо очно сесію. Ті, хто не з’являться, — ми зробимо висновки. Ті, хто з’являться, з довідками ВЛК, які вони там собі намалювали, ми також подивимося. Але, я гадаю, що ситуація сьогодні дуже загрозлива. Треба ресурс нашим хлопцям, повірте, я бачу на нулі. Вони потребують ротації, вони виснажені. Ми обрані (народом, — прим.), тому, давайте покажіть, як треба захищати державу. Пропоную очну сесію з врученням повісток ТЦК. Я можу назвати прізвища депутатів, це сором, які навіть не з’явилися на комісію, — сказала Світлана Федорова.

Перший заступник голови облради Антон Табунщик, який наразі виконує функції керівника органу самоврядування, не став виносити пропозицію Світлани Федорової на голосування та пообіцяв підняти питання на засіданні голів фракцій.

— Ми це врахуємо. Я думаю, ми це питання піднімемо на засіданні з головами фракцій і проговоримо обов’язково. Дякую за пропозицію, — сказав Антон Табунщик.

Нагадаємо, 16 серпня Державне бюро розслідувань повідомило про викриття масштабної схеми заробітку на оформленні «липових» медичних довідок про непридатність до військової служби у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я. За даними слідства, цей «бізнес» організував директор медичного закладу Віктор Таран, залучивши до оборудки підлеглих лікарів, які виготовляли необхідні довідки, та правоохоронця, який і займався підбором клієнтів.

17 серпня суд взяв під варту поліцейського-фігуранта справи про видачу «липових» довідок. Підозрюваний визнав свою провину під час судового засідання.

Заступник голови Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров заявив, що викрита правоохоронцями корупційна схема заробітку на ухилянтах в обласному центрі психічного здоров’я — поодинокий випадок в медичній сфері регіону.

Також він додав, що Державне бюро розслідувань проведе додаткову перевірку у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я, щоб з’ясувати, чи причетні інші лікарі до корупційної схеми заробітку на ухилянтах.

23 серпня стало відомо, що директора Миколаївського обласного центру психічного здоров’я Віктора Тарана відправили у неоплачувану відпустку до кінця терміну дії його трудового договору – 15 листопада 2023 року.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пообіцяв, що в Україні перевірять рішення військово-лікарських комісій щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені після початку повномасштабної війни.

Дивитись повну версію