У ЄС допустили заходи проти Азербайджану, якщо ситуація у Нагірному Карабаху погіршиться

Жозеп Боррель

Євросоюз може запровадити проти Азербайджану заходи у разі утисків мирних жителів Нагірного Карабаху.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

За його словами, ЄС закликає Азербайджан забезпечити негайний гуманітарний доступ до населення Нагірного Карабаху. Зокрема, гуманітарні організації повинні мати можливість безперешкодної роботи на території регіону.

Також Жозеп Боррель додав, що блок закликає Баку та вірмен Карабаха терміново розпочати прозорий діалог.

Чиновник зазначив, що зараз Азербайджан несе відповідальність за забезпечення прав та безпеки карабахських вірмен, включаючи їхнє право жити у своїх будинках без залякування та дискримінації.

— Насильницьке переміщення цивільного населення військовими чи іншими засобами буде зустрічати рішучу відсіч з боку ЄС. ЄС готовий вжити відповідних заходів у разі подальшого погіршення ситуації, — наголосив він.

Також Жозеп Боррель закликав Вірменію та Азербайджан відновити переговори щодо усіх невирішених питань та укласти мирний договір.

Як відомо, 19 вересня Азербайджан заявив про початок «локальних антитерористичних заходів» у невизнаному Нагірному Карабаху, який вважається міжнародно визнаною частиною Азербайджану. Це відбулося після  звинувачень Вірменії «в організації теракту та загибелі військових».

Вірменія у відповідь відмовилася спрямовувати туди свою армію. За це народ виступив із жорсткою критикою влади, зокрема прем'єра Нікола Пашиняна. На вулицях Єревана розпочалися протести.

Нагадаємо, що 27 вересня 2020 року Азербайджан розпочав повітряну та ракетну атаку у напрямку Нагірного Карабаху, поклавши відповідальність за початок бойових дій на збройні сили Вірменії. Азербайджан у конфлікті підтримала Туреччина, яка направила до зони бойових дій сирійських найманців, про що неодноразово повідомлялося у західних засобах масової інформації. Сам Ердоган цю інформацію заперечував. Загострення перейшло у стадію війни, яка протривала 44 дні. Відповідно до заяви про припинення вогню від 9—10 листопада 2020 року, Азербайджан отримав під контроль 40% території, включаючи місто Шуша (Шуші), зробивши невизнану Нагірно-Карабахську Республіку (Арцах) анклавом. Згідно з договором, Баку відійшли Агдамський, Кельбаджарський та Лачинський райони.

Глава уряду Вірменії Нікол Пашинян заявив, що погодився на перемир'я з Азербайджаном у Нагірному Карабаху, щоб уникнути загибелі тисяч вірменських військових. Після чого в Єревані звинуватили Пашиняна у зраді, закликаючи його залишити посаду.

Однак парламент Вірменії не зміг проголосувати питання про відставку прем'єр-міністра Нікола Пашиняна через відсутність кворуму для проведення засідання.

У серпні 2022 року повідомлялось, що у конфлікті за регіон Нагірного Карабаху між Вірменією та Азербайджаном новий етап загострення.

У вересні 2022 року сторони звинуватили одне одного в провокаціях та обстрілах.

Дивитись повну версію