Латвія хоче заборонити автомобілям із реєстрацією в РФ і Білорусі перебувати в країні

23:18, 22 вересня, 2023

В уряді Латвії готують законопроєкт про зміни в законодавчій базі, які не дадуть змоги транспортним засобам, зареєстрованим у Росії та Білорусі, залишатися в країні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра юстиції Латвії Інесе Лібіня-Егнере.

Зазначається, що цей законопроєкт також дасть змогу країні легально конфісковувати автомобілі, які зареєстровані в Росії та Білорусі.

Заплановані зміни вимагатимуть від власників транспортних засобів з російськими та білоруськими реєстраційними номерами, що в’їжджають на територію Латвії, у визначений термін перереєструвати ці транспортні засоби в Латвійській Республіці, визначатимуть наслідки та відповідальність власників транспортних засобів у разі невиїзду.

Мін’юст пояснює, що якщо транспортний засіб не буде перереєстровано або вивезено з Латвії протягом 3 місяців, будуть санкції, аж до конфіскації автомобіля.

— Будь-який гість, який приїжджає до Латвії, має поважати закони і порядок нашої країни. Перетин кордону Євросоюзу на транспортному засобі, зареєстрованому в Росії, а отже, і перебування в Латвії, є порушенням санкцій, — каже Інесе Лібіні-Егнере.

Вона уточнила, що якщо автомобілі з російськими та білоруськими номерами не будуть вчасно перереєстровані, їх можуть конфіскувати на користь України для підтримки її армії.

Мін’юст Латвії заявив, що ґрунтує зміни в законодавчій базі на роз’ясненнях Єврокомісії, в якій ідеться про те, що санкції проти Росії, поширюються і на особистий транспорт російських громадян, які мають реєстрацію РФ.

Тому громадяни відповідної країни не можуть перебувати на території ЄС зі своїми транспортними засобами.

Європейська комісія вказала, що належне і пропорційне застосування санкцій перебуває в компетенції кожної держави-члена. Заплановані в Латвії зміни також передбачають заборону на транспортні засоби, зареєстровані в Білорусі.

Нагадаємо, в Естонії дали пів року для авто з номерами РФ, щоб власники їх вивезли з країни.

23:18, 22 вересня, 2023
View full version