Україна потребуватиме фінансування зовні ще 5-10 років після перемоги

10:12, 18 жовтня, 2023

Міністр фінансів Сергій Марченко стверджує, що Україна потребуватиме зовнішньої фінансової підтримки й після завершення війни з російськими окупантами

Така заява прозвучала в інтерв’ю Укрінформу.

За словами міністра, є два реальні способи зменшити залежність України від фінансової підтримки Заходу: збільшення ВВП і перемога у війні. Однак збільшення обсягу внутрішнього ринку і, відповідно, зростання бази, з якої збираються податки, — це питання довгострокової перспективи, «воно не вирішується миттєво».

Разом із тим перемога у війні дасть змогу зменшити видатки на військовий бюджет.

— Але у нас одразу з’являться інші потреби — ми матимемо колосальну кількість військових ветеранів та багато важливих нерозв’язаних проблем. Тож радикально зменшити залежність від зовнішньої підтримки буде неможливо впродовж року (після завершення бойових дій, — прим.). Це питання п’ятирічної чи навіть десятирічної програми, щоби мінімізувати таку залежність, — наголосив Сергій Марченко.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд очікує зростання ВВП України за підсумками 2023 року на рівні 2%, що значно відрізняється від квітневого прогнозу Фонду на цей рік, який мав негативну динаміку на рівні «мінус» 3% для охопленої війною країни.

10:12, 18 жовтня, 2023
View full version