Погрозами щодо замінування ЗАЕС Росія намагається відвернути увагу від реальних ризиків катастрофи, — ISW

13:57, 09 серпня, 2022

Імовірно, погрози російського генерал-майора Валерія Васильєва знищити найбільший ядерний об’єкт Європи (Запорізьку атомну електростанцію) є фейковими. Цією заявою хочуть відвернути увагу від реальних ризиків ядерної катастрофи.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, ризики включають мінування станції та небезпечне зберігання військового озброєння поблизу ядерних реакторів і сховищ ядерних відходів.

ISW вказує, що Bellingcat визначив геолокацію відео з дрона, яке оприлюднило російське опозиційне видання The Insider 5 серпня. Відео зображує російську військову техніку, що рухається всередині та навколо ЗАЕС.

Серед іншого там були військові вантажівки та бронетехніка, що рухалися всередині та навколо будівлі, в якій міститься перший із шести ядерних реакторів.

Російсько-окупаційні війська також вирили траншеї на станції та навколо неї та, можливо, облаштували вогневі позиції.

— З липня російські війська неодноразово обстрілювали сусіднє підконтрольне Україні місто Нікополь, ймовірно, з позицій в АЕС або навколо неї, — вказує ISW.

І додають, що російські війська, ймовірно, використовують загрозу ядерної катастрофи, щоби зменшити бажання Заходу надати військову підтримку українському контрнаступу.

Нагадаємо, глава українського уряду Денис Шмигаль заявив, що мінування військами РФ Запорізької АЕС має всі ознаки ядерного тероризму з боку кремлівського режиму.

13:57, 09 серпня, 2022
View full version